ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Повече мускули – по-нисък риск от диабет

Puls.bg   |   14 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Повече мускули – по-нисък риск от диабет

Източник: iStockphoto

Увеличаването количеството на чистата мускулна маса далеч не е само естетически позитив. Редовното посещение на фитнеса и физическите тренировки носят и директни ползи за здравето. Едно от основните направления в това отношение е намаляването риска от диабет. Доказано е, че колкото по-голямо количество мускулна маса има даден човек, толкова по-малко вероятно е да развие диабет.

 

Екип от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установява, че укрепената мускулатура е сигурно средство за превенция както на диабет тип 1, така и на диабет тип 2. Учените установяват, че увеличаването на мускулната маса със само 10% помага за:

  • Намаляване резистентността на клетките към инсулин с около 11%;
  • Увеличаване количеството на оползотворяваната от клетките глюкоза с около 12%;

 

Данните са събрани след проучване сред близо 15 хиляди души в продължение на 6 години. След взимане под внимание наличието на други предразполагащи фактори учените заключават, че хората с най-обилна мускулатура, участвали в проучването, са изправени пред 60% по-нисък риск от развитие на диабет.

 

Откритието на учените е много важно в едно ключово направление. Добре известно е, че редуцирането на теглото е важен фактор за намаляване риска от диабет. Много важно е обаче стремежът към здравословно тегло да не бъдe за сметка на загуба на мускулна маса. Намаляването на теглото следва да дойде от стопяване на излишните мазнини, но то трябва да е съчетано с поддържане на мускулатурата. Фитнес тренировките са неразделна част от този процес като основно средство за натрупване на нова мускулна маса.

 

 

Експертите препоръчват хората, работещи за редуциране на теглото си и намаляване риска от диабет, да допълнят режима си с редовни фитнес занимания. Следва да се разчита на типове тренировки, които едновременно топят мазнини и укрепват мускулатурата. В този случаи ще се постигне оптимален ефект върху метаболизма за поддържане усвояването на кръвната глюкоза от телесните клетки и съответно за минимизиране риска от диабет – тип 1 или тип 2.

 

Диабетът е сред хроничните заболявания, които бележат най-сериозен скок в разпространението си през последните години. Разработването на превантивни мерки за спиране на тази тенденция е водеща цел на съвременната медицина, а фитнесът е сред заниманията, които значително улесняват профилактиката на диабета.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter