ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За стегнат корем – силова тренировка или джогинг?

Puls.bg   |   17 май 2018   |   Коментари 0
   
   
За стегнат корем – силова тренировка или джогинг?

Източник: iStockphoto

Желанието за топене на мазнините около корема е сред най-честите причини да се насочим към фитнеса. Позитивният ефект обикновено е налице, но колко бързо ще настъпи той, зависи основно от правилния избор на типа физическо натоварване.

 

Той обикновено се свежда до 2 типа активности – силови тренировки или бягане (джогинг). И двете носят своите ползи, но ефективността им по отношение топенето на мазнините около корема е различна.

 

Основна цел на спортуващите, които искат да стопят излишните мазнини около корема и да стегнат мускулатурата си, е да горят максимално количество калории. Осеммесечно проучване сред 200 души със затлъстяване в областта на корема и талията показва, че джогингът е много по-ефективен за горене на калории от силовите тренировки.

 

За да оцени потенциала на двата типа тренировки за топене на коремните мазнини, проучващият екип разделя участниците на 2 групи. Първата група бяга по 20 км седмично, а втората провежда по 3 силови тренировки седмично със съответните серии от натоварвания. След осем месеца се оценява процентът на стопените висцерални мазнини – тези дълбоко под кожата в областта на корема, около черния дроб и други важни органи. Именно висцералните мазнини се асоциират с най-висок риск от хронични здравословни проблеми – инсулинова резистентност, диабет, високо кръвно и др. В рамките на осем месеца се установява сериозно стопяване на висцералните мазнини при хората, разчитащи на бягането, а ефектът при тези, придържащи се към силови тренировки, е много по-слаб.

 

 

Тези резултати са причина проучващият екип да посочи аеробните упражнения като водещо и най-надеждно средство за топене на излишните мазнини в областта на корема и талията. С този тип упражнения горят с около 70% повече калории за единица време, отколкото със силови тренировки. Силовите тренировки обаче носят по-слаб ефект в това отношение, но остават водещ избор за хората, които целят укрепване на мускулатурата и натрупване на допълнителна мускулна маса.

 

Освен бягането, за топенето на мазнините на корема може да се разчита и на други аеробни упражнения като плуване, скачане на въже, каране на колело и др.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter