ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да скачаме на въже без риск за коленете и глезените?

Puls.bg   |   10 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Как да скачаме на въже без риск за коленете и глезените?

Източник: iStockphoto

Има много причини да внедрим скачането на въже към фитнес режима си. Независимо какво включва той, то може да допринесе за допълване на ефекта, защото това упражнение е лесно за изпълнение и гори много калории. Единствен негатив на скачането на въже е излишното и в някои случаи прекомерно натоварване на ставите на коленете и глезените.

 

Негативните последствия от скачането на въже върху тялото идват основно от прекаляването с него, от недостатъчното време за възстановяване и от неправилното изпълняване на упражнението. За да се минимизират последствията трябва да се обърне внимение на всички тези фактори. Най-сериозно внимание изисква точното изпълняване на скачането на въже с правилна стойка на тялото във всеки момент - и при отскока, и при стъпванеот на земята.

 

Правилната начална стойка изисква краката да не са прибрани близо един до друг. По-голямото разстояние между тях позволява по-голяма част от натоварването да се поеме от бедрения мускул и натискът върху колянната става да се редуцира. При стъпването е необходимо да се поддържа максимална подвижност на ставата и колената да са дори леко присвити.

 

От съществено значение е и да се придържа гърбът прав, за да участват и мускулита на торса в поемането на тежестта на тялото след отскок и приземяване. Максимално изправената и неутрална поза на гърба е важно условие за това.

 

За да се намали натоварването на глезените е добре при скачане на въже да се извършват серии с редуване на краката, а най-много повторения да се правят с подскоци на два крака. За начинаещите е ключово да се започне със скачане на два крака и едва след усвояване на правилната техника на упражнението да се започне редуването им в серии. От ключово значение е удобството на обувките, даващи възможност да се постига плътен контакт със земята, разпределен по цялото стъпало и ходило.

 

 

Скачането на въже е сред най-ефикасните физичекси упражнения. Изчислено е, че с него може да горят до около 800 ккал на час, а лесното му изпълнение позволява то да се практикува в много дълги серии. С адаптирането на организма трениращият ще получава възможност да извършва дълги серии с все по-кратки почивки между тях.

 

Дори при сериозен напредък и липса на сериозни затруднения обаче е важно да се съблюдава правилното изпълнение на упражнението, за да се минимизира рискът от претоварване на ставите на коленете и глезените. Препоръката важи и за наичнаещи, и за напреднали, за да може скачането на въже да носи единствено позитивите, които при него са повече от тези пр иредица други упражнения.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter