ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Когато от мускулна треска страдат и редовно трениращи

Puls.bg   |   14 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Когато от мускулна треска страдат и редовно трениращи

Източник: iStockphoto

Мускулната треска е състояние, с което се е сблъсквал всеки след период на по-сериозно натоварване. Олакванията при мускулна треска са локализирани основно в мускулната група, която сме натоварили повече от обикновено. Това се наблюдава при хора, които посещават фитнеса отскоро, или при тези, които не са загряли добре преди определена тренировка.

 

Най-често обаче мускулната треска е резултат от прекомерно натоварване на мускулатурата и може да се появи и при хора, които тренират отдавна и редовно. Всъщност, именно появата на мускулна треска при хора с изграден режим на редовно фитнес натоварване може да има най-сериозни последствия, защото може да е симптом на сериозното състояние, означавано като лактатна ацидоза.

 

Като последствие от прекомерното натоварване появата и на мускулна треска, и лактатна ацидоза може да бъде успешно профилактирана. Това важи и за хора, които тренират отскоро, и за тези, които са редовни посетители на фитнес залите.

 

Основните симптоми на мускулна треска са паренето и болката в мускулите, особено при свиването и отпускането им. Сгъванията и разтяганията на мускулатурата са затруднени не само от болките, но и от чисто физическата невъзможност на мускулните влакна да функционират нормално.

 

Причина за това свръхобразуването на млечна киселина (лактат), вследствие на претоварването на мускулатурата. Млечна киселина се образува в резултат на чисто физическата невъзможност на мускулните клетки да си набавят достатъчно кислород при изпълняване на фитнес тренировката. Когато тази тренировка е прекалено интензивна, биохимичните процеси в клетките, настъпващи при недостиг на кислород, водят до натрупване на преклалено количество лактат в тях. Именно той е причина както за болката и дискомфорта в мускулите, така и за намаляването на потенциала и съкратителната им способност.

 

 

Дори редовно трениращите хора са изложени на риск от мускулна треска при прекомерно за стандартите им натоварване. Особено в случаите, когато то е по-продължително, се появява риск не само от мускулна треска, но и от опасната лактатна ацидоза. Това състояние се свързва с натрупване на млечна киселина не само в претоварените мускулни клетки, но и в различни тъкани на тялото. В резултат се появяват и много по-сериозни от мускулната треска оплаквания като задух, гадене, силни стомашни болки и световъртеж.

 

Последствията от лактатна ацидоза може да са животозастрашаващи. Поради това дори редовно натоварващите се във фитнес залата трябва да се пазят от претоварване.

 

Превенцията на мускулната треска и на по-сериозните последствия от лактатната ацидоза изисква единствено да познаваме добре особеностите на организма си. Появата на първи симптоми като парене и болка по време на фитнес упражнение трябва да се разглежда като знак отстрана на тялото, с който то ни казва „стоп“.

 

Мускулна треска засяга много по-рядко хората, които загряват добре преди натоварване и при които натоварването е поетапно. Друга много важна превантивна стъпка е доброто кардио упражнение преди същинското натоварване. Кардио упражнението ще подобри кръвоснабдяването на мускулите и ще повиши притока на кислород към тях. Така рискът от прекомерно натрупване на лактат и последващата поява на мускулна треска ще бъде много по-малък.

 

Като допълнителна мярка срещу мускулна треска се препоръчва и доброто хидратиране на тялото по време и след натоварването, с което ще се улесни изхвърлянето на млечна киселина от организма.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising