ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Механичната тракция и ролята ѝ в лечението на болките в кръста

д-р Христо Димитров, кинезитерапевт   |   08 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Механичната тракция и ролята ѝ в лечението на болките в кръста

Източник: iStockphoto

Механичната тракция е част от лечението на болките в гръбначния стълб. За първи път е предложена от английския ортопед-хирург д-р Джеймс Сириакс през 1950 г. Данни за използването на тракции и манипулации за лечение на проблеми в гръбначния стълб датират обаче още от преди две хиляди години.


Какво представлява механичната тракция?

Всъщност, тракцията или разтягането представлява пасивно разтягане на структурите на гръбначния стълб с цел раздалечаване на телата на прешлените и освобождаване на повече пространство помежду им, за редуциране/намаляване на дисковата протрузия/ херния.

 

Един от ефектите, който се очаква от механичната тракция е “обтягането” на задния надлъжен лигамент*, който осъществява натиск върху междупрешленния диск и го централизира, като по този начин се очаква редукция на херниирания диск. 

 

Механичната тракция създава налягане близко до атмосферното, но по-ниско, което оказва натиск върху проблемната зона на диска и способства за редукцията му.

 

Механичната тракция “отблокира” и т.н фасетни стави, с които контактуват помежду си прешлените.

 

Доказателства за положително влияние на механичната тракция са намерени на контролни компютърни аксиални томографии (КАТ) преди и след използването на механична тракция за лечение на болки в кръста от дискогенен произход 1.

 

Все пак е илюзия, че механичната тракция може да постигне редуцуране на всеки дисков пролапс. Дали да се приложи механична тракция или не се решава на база история на проблема на пациента и задълбочено изследване от специалист.

 

Механичната тракция може да бъде изпълнена в два основни режима - постоянен и непостоянен режим на тракция. Според д-р Сириакс постоянната тракция дава възможност мускулите да бъдат “изолирани” и така механичната тракция да въздейства основно върху междупрешленния диск. Непостоянната механична тракция според него провокира рефлекс на разтягане (стреч рефлекс) в мускулите около гръбначния стълб и това прави този вид тракция неефективна в редуцирането на херниирания диск 3.


 Как се изпълнява механичната тракция?

Механичната тракция може да бъде изпълнена в няколко различни позиции - легнал по гръб, легнал по корем и др. Най-често използваната позиция е, когато пациентът е легнал по гръб на специална терапевтична кушетка (Фиг. 1).

 


Фиг. 1 Пациент с болки в кръста при навеждане назад (екстензия) - изходна позиция за механична тракция

 

Ако пациентът има повече болка в кръста при навеждане напред , то той се поставя легнал по гръб с възглавници под колената. Ако болката е повече при навеждане назад (екстензия) в кръста, то се поставя малка масичка под краката му (Фиг. 1)

 

Каква е дозировката при механична тракция?

Механичната тракция се продуцира от специален апарат, чиято тракция се измерва в килограми (кг). Най-често в практиката се използва 30-35 кг, за де се постигне наистина желана тракция в лумбалния дял на гръбначния стълб или малко повече от 25% от теглото на конкретния пациент.


Първата процедура е обикновено около 20 мин., като силата и времето за въздействие се увеличават. Повече от 50-55 кг не се прилагат, но винаги се съобразяваме със структурата на пациента. 

 

 

 

В края на процедурата механичната тракция се отпуска бавно от апарата. Пациентът не става веднага седнал или прав след процедурата тъй като това крие риск от появяване на симптоматиката, а е необходимо да се изпълнят няколко упражнения като сгъване и разгъване на колената и др., в няколко серии.

 

Ако това не провокира болки в кръста се преминава към постепенно сядане и изправяне от кушетката. В следващите десетина минути не се позволява на пациента да сяда независимо къде - в кола, стол и т.н. 

 

Какви са показанията и противопоказанията за механична тракция?

Едно от най-важните противопоказания е острото лумбаго или ако всяко движение в кръста провокира болка. Ако се направи механична тракция това може да влоши нещата. Дори много често пациентът се чувства добре по време на процедурата, но след това се влошва симптоматиката. Ако пръстенът на междупрешленния диск е разкъсан то това е противопоказание за тракция, както и пациент над 60-65 години е противопоказан за тракция.


Пациенти с характерна анаталгична (изкривена от болка) поза, както и такива с изявен ишиас повече от 6 месеца, изявена отпадна симптоматика и мускулен дефицит също са противопоказани за механична тракция.

 

Показани за тракция са предимно пациенти под 60 години възраст и такива без разкъсване на пръстена на междупрешленния диск.

Не забравяйте, че причината за болка в кръста може да е различна при всеки един от нас и е необходима консултация със специалист преди прилагане на механична тракция.


*Заден надлъжен лигамент (връзка) - Започва от тялото на втори шиен прешлен (C2) стабилизира целия гръбначен стълб в задната част на тялото на прешлена така, че да ограничи прекомерната флексия (сгъване) на гръбначния стълб и също така да подсили междупрешленния диск.


Библиография:

1. Ozturk B., Gunduz OH, Ozoran K, Bostanoglu S., Effect of continuous lumbar traction on the size of herniated disc material in lumbar disc herniation. Rheumatol Int. 2006 May;26(7):622-6. Epub 2005 Oct 25.
2. Geraldine I. Pellecchia, MA, PT, Lumbar Traction: A Review of the Literature, JOSPT Volume 20 Number 5 November 1994 
3. Cyriax J.,: Textbook of Orthopedic Medicine, Volume I: Diagnosis of Soft Tissue Lesions, London: Bailliere Tindall, 1982 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising