ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Възстановяване на ръката и дланта след инсулт - 2

д-р Христо Димитров, кинезитерапевт   |   16 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Възстановяване на ръката и дланта след инсулт - 2

Източник: iStockphoto

Възстановяването на дланта и ръката започва още от първите дни след инсулта. Правилната стратегия и качествената рехабилитация още в началото дават посоката на бъдещото правилно възстановяване на ръката и дланта. Важно е да се знае, че още от първия ден ръката и дланта трябва да са позиционирани правилно, така че чрез нея пациентът да получава информация за положението на тялото в пространството. Дланта трябва да бъде позиционирана така,че да се запазят функционалните обеми на движение във всички стави на пръстите и китката. Ако това не бъде направено се стига до слабост на собствените мускули на дланта - mm. lumbricales, mm. Interossei и мускулите на палеца. (Към първа част на материала)
 
Често виждаме пациенти със сгъната в юмрук длан, което се дължи на повишената активност на мускулите на предмишницата и по специално сгъвачите на китката и пръстите.
 
Честата смяна на позицията на дланта по време на покой и не само, дава допълнителна информация и подържа обема на движение в дланта и китката. Необходимо е на пациента да се поставят в ръката предмети с различна повърхност, което стимулира подобряването на чувствителността.
 
 

Защо е важен контактно-ориентирания отговор на дланта?

Контактно-ориентирания отговор на дланта (Contactual hand-oriented response, CHOR) е фрикционен контакт на дланта с повърхността, което и позволява да започне правилното функционално възстановяване. Подържането на CHOR играе ключова роля във възстановяването на целия горен крайник. Контактно-ориентирания отговор на дланта стимулира и улеснява:
 
 • Правилното позициониране на тялото в пространството. Това означава пациентът да не бъде наклонен повече надясно или повече наляво при изправен стоеж или седеж;
 • Баланса, чрез лекия контакт на дланта на засегната ръка с повърхността(Фиг. 2);
 • Подържането и мускулната дейност в ръката;
 • Стабилизирането на тялото, което от своя страна води до по-добро възстановяване на движенията на раменната става, лакътната става и китката.
 
Фиг. 2 Контактно-ориентиран отговор на дланта
(Contactual hand-oriented response, CHOR)
при пациент със засегната лява ръка.
 
 

Подобряване активността и аналитично възстановяване на собствените мускули на дланта

Основните качества, които дланта притежава са сила на захвата и добри финни движения на пръстите. За да бъде пълноценно възстановяването на дланта се акцентира върху:
 • Подобряване на чувствителността на дланта
 • Подобряване на мускулната сила на собствените мускули на дланта за подобряване на финните движения, селективните движения и силата на захвата.
 • Възстановяването на дланта трябва да бъде колкото се може по-функционално и да копира дейностите от ежедневието.
 
Собствените мускули на дланта - mm. lumbricales, mm. Interossei и мускулите на палеца играят важна роля за моделирането на дланта при хващането на предмети с различна форма, също така имат отношение към силата на захвата. Засилването на мускулите на палеца подпомага, както подобряването на финните движения и различните захвати, така и движенията на предмишницата.
 
Засилването на мускулите на дланта трябва да бъде в синхрон и да протича едновременно с даването на функционални задачи, копиращи дейностите на ръката и дланта в ежедневието. Изборът на функционална задача е индивидуална за всеки един пациент.
 
Няколко важни условия дават предпоставка за правилен и по-пълноценен избор на задача за ръката и дланта:
 
 • Моментните възможности на горния крайник, отчитайки раменната става, лакътната става, наличието на селективни движения, както и състоянието на мускулите на дланта и силата им;
 • Въможността на пациента да осигури стабилност в зоната на тялото/трупа;
 • Размерите, обема и формата на предметите, които бихме искали пациентът да достигне, хване и да извърши дейност;
 • Зрителият контрол върху изпълняваната задача е задължителен;
 • Заобикалящата среда, в която се извършва действието;
 • Гласова стимулация от страна на терапевта за мотивиране на пациента;
 • Подпомагане за извършане на задачата от страна на терапевта (Фиг. 3).
 
 
(Фиг. 3) Улесняване на пациента от страна на терапевта за извършването
на функционална задача. Личен архив д-р Христо Димитров
 
В заключение можем да кажем, че възстановяването на ръката и дланта минава през познаването от страна на терапевта на координираното взаимодействие между горния крайник и останалите части от тялото за използване на оптималния потенциал на горния крайник за неговото възстановяване.
 
Изключително важно е постигането на добра стабилна позиция на тялото независимо дали е в седеж или стоеж за последваща правилно изпълнена финкционалната задача, дадена на ръката и дланта.
 
Рехабилитацията на ръката и дланта минава през даването на задачи от ежедневието и зависи от много фактори един, от които е спазването на принипите на концепцията Бобат, правилно стартиране на рехабилитацията още от първия ден след инсулта, добра координация между членовете на екипа, участващи в лечението и възстановяването на пациента. Не на последно място степента на увредата играе ключова роля за пълното възстановяване на горния крайник, но неглижирането и непоследователната работа и неизползването на горния крайник усложняват процеса на възстановяване на ръката и дланта.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter