ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тичане – уврежда или предпазва коленете?

Puls.bg   |   19 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Тичане – уврежда или предпазва коленете?

Източник: iStockphoto

Хората, обичащи да тичат за здраве често чуват предупреждения за „износването“ и уврежданията на колянните стави, от които бегачите нерядко страдат.
 
Тези твърдения не са напълно необосновани – лежат на идеята, че редовното натоварване на коленете води до износване на гъвкавата хрущялна тъкан, която облекчава триенето и поема механичните сътресения при движение. При свръхнатоварване и неразумно често, неправилно или твърде продължително тичане изтъняването на хрущялните капсули на колянната става наистина може да се случи и да доведе до триене между фемура (бедрена кост) и тибията (голям пищял). Болката, вдървеността и възпалението, които се изпитват в това състояние са характерни за заболяването остеоартрит.
 
Научни изследвания демонстрират, че това е частично вярно и се отнася за специфични групи тичащи. Такава група, например, са мъжете под 50 годишна възраст, които изтичват повече от 32 километра седмично. 
 
Други изследвания, сравняващи физическото здраве на дългогодишни бегачи с това на плувци и хора, водещи по-заседнал начин на живот не открили статистически значими разлики в здравето на коленете им и риска от развитието на артритни заболявания.
 
Изследване от 2016 г. потърсило отговор на въпроса „Полезно ли е тичането за колянното здраве?“ и документираните в него данни сочат, че отговора най-вероятно е „да!“.
 
Екип учени наблюдавали какво се случва в самата става. Били избрани доброволци – мъже и жени, активни бегачи под 30-годишна възраст и без медицинска история на коленни проблеми. По време на двудневното изследване, учените събирали от тях проби от кръв и синовиална течност – естественият лубрикант в човешките стави. Пробите били събрирани в първия ден, преди и след 30 минути интензивно бягане на пътека и на втория ден, преди и след 30 минути прекарани в седяща позиция.
 
 
В получените проби учените търсели провъзпалителни молекули, свързани с развитието на артрит. Бил измерван и обема на съединение, наречено хрущялен олигомерен матричен протеин (COMP), чието високо съдържание в синовиалната течност е белег за артритно заболяване. 
 
Според данните след тичане бегачите имали по-ниски концентрации на споменатите молекули в коленните стави и по-високи в кръвта си. Седенето обаче забележимо повишава концентрациите на COMP и провъзпалителни молекули в колянната течност и ги понижава, макар и леко, в кръвта. 
 
Изследването не е категорично, но сочи към заключението, че тичането изпомпва тези съединения от коленните стави и всъщност понижава вероятността от развитие на артритно състояние. Изтласканите в кръвта провъзпалителни молекули са в твърде ниски концентрации, за да навредят на имунния баланс на тялото.
 
За допълнителна информация, прилагаме следното видео:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter