ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За връзката между плоскостъпието и сколиозата. Част 2

Маруся Иванова   |   19 февруари 2016   |   Коментари 1
   
   
За връзката между плоскостъпието и сколиозата. Част 2

Източник: iStockphoto

В част първа на темата стана ясно, че плоското стъпало и сколиозата са в пряка връзка и често неглижирането на падналия свод е предпоставка за странично изкривяване на гръбначния стълб.

Сколиозата е следствие от допълнителното компенсаторно натоварване на гръбначния стълб, което се предизвиква от липсваща функция на ходилото, което при нормални условия действа като естествен амортисьор и предпазва мускулатурата на гръбнака от допълнителен стрес.

Сколиозата се характеризира с промяна на позицията на гръбначния стълб, а именно, той се привежда наляво или надясно, а нерядко придобива S-образна форма. Неправилното натоварване и изместените от своята ос гръбначни прешлени водят до промени в междупрешленовите дискове, развитие на дископатии,  дискови хернии и намалена гръбначна подвижност като цяло. Важно е да се има предвид, че сколиоза, развита в средната част на гръбнака (торакален дял) би могла да доведе до промяна в размера и формата на гръдния кош, което води до нарушаване разположението и нормалното функциониране на вътрешните органи:

  • Сърдечносъдови аномалии: промяна в положението на сърцето, притискане на магистрални кръвоносни съдове, промяна в минутния сърдечен обем и т.н.

 

  • Дихателни аномалии: намалява се тонуса на дихателната мускулатура, респективно дихателния обем, което води до повърхностно и учестено дишане.

 


От друга страна, страничното изкривяване на гръбнака в долната част (лумбален дял) е предпоставка за малформации в пикочо-половата система: промяна в разположението на бъбреците, тазово-резервоарни смущения и нарушена позиция на вътрешните полови органи.

Друг фактор, на който трябва да се обърне внимание и ще ви представя в следващия си материал е състоянието на съединителната тъкан. Повишената мобилност на ставите (хипермобилност) води до промени в опорно-двигателната система (genu varum, genu valgus, неправилна стойка, гръбначни изкривявания) и преждевременното им износване.  

Бъдете бдителни и наблюдаващи, защото от нас зависи здравето и качеството на живот на децата ни!

Очаквайте: За връзката между хипермобилността,  неправилната стойка и гръбначните изкривявания


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Министър Москов, Моля, обърнете внимание на тзи проблем!     2016-02-20 14:18:04
НАЙ-ВЕЧЕ БДИТЕЛНИ ТРЯБВА ДА СА УЧИТЕЛИТЕ И ДЖИ-ПИТАТА, РОДИТЕЛИТЕ СЪЩО, НО, УЛИСАНИ В РАБОТАТА, КОЕ ПО-НАПРЕД? ЗА КОЕ ДА ГЛЕДАТ МЛАДИТЕ РОДИТЕЛИ? ЗАТОВА МОЛЯ, НЕ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ ОТГОВОРНОСТТА НА РОДИТЕЛИТЕ, ПАК КАЗВАМ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И УЧИТЕЛИ, СЪЩО И УЧИЛИЩНИТЕ МЕДИЦИНСКИ РАБОТНИЦИ,-ТОВА СА ХОРАТА ОТ КОИТО ОТ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ТРЯБВА ДА ИЗИСКВАТ ВНИМАНИЕ ЗА ТОВА И ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ(които аз като родител не знам!)! Казвам го като родител на когото душата изгоря....
Моля, Министър Москов!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter