ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мускулна дисморфия - когато Адонис комплексът става вреден

Антоан Гарев   |   04 март 2015   |   Коментари 0
   
   
Мускулна дисморфия - когато Адонис комплексът става вреден

Източник; Thinkstock

Спортува се ежедневно с различни мотиви. Някои от мотивите са социално възприети за нормални, от гледна точка на здравословните и премерени естетически ползи от спорта. Други са с нарцистична окраска и, макар и да не са със социална вреда, в основата им се крие неосъзнат психичен проблем.

 

В съвременното общество, все повече, се налага модел на външен визуален перфекционизъм, който отваря врати в професионалното развитие и интимните взаимоотношения. В тои ред на мисли, е въпрос на гъвкавост, приспособимост и самоуважение човек да изглежда добре. Грижата за външната красота при мъжете не трябва да бъде възприемана по подразбиране като Адонис комплекс, нито за нарцисизъм.

 

Мускулната дисморфия е психично разстройство, което може да се разглежда като патологичен Адонис комплекс. Това състояние се наблюдава при активно спортуващи юноши и млади мъже със силно развита мускулатура. Това са хора, които тренират почти постоянно и не получават удовлетворение от постигнатите резултати, които са обективно и очевидно много над средното ниво на задоволителност.

 

Тези мъже непрестанно се измъчват от идеята, че са слаби, дребни и недостатъчно мускулести. За постигането на перфекционистичните си цели тези хора подчиняват цялото си ежедневие на интензивни тренировки, хранене по специални режими и прием на различни химически субстанции. В техните очи, те имат ‘дефект’, който трябва да се коригира. След корекцията на един, винаги се намира следващ дефект, върху който да фокусират вниманието и енергията си.

 

Най-често за недостатък се приема незадоволителната за тях мускулна хипертрофия, оформеност на мускулите, стойка и др. Мислите за това са обсебващи и поддържат постоянно ниво на безпокойство в съзнанието. Сред основните критерии за класифицирането на това състояние към психичните разстройства са неотговарянето на възприятията за физическия им вид на обективната реалност и натрапливите им идеи за необходимост от корекция.

 

 

Един от използваните на запад синоними на мускулна дисморфия е обратна анорексия нервоза. Това подсказва колко сериозно обсебващо е разглежданото психично разстройство. В по-широк аспект мускулната дисморфия се разглежда към обсесивно компулсивните разстройства. Средната възраст за отключване на мускулна дисморфия е 19,4 годишна възраст. Състоянието често се съпровожда от депресия.

 

Рискови фактори за мускулна дисморфия са проблеми в семейството, ранно развит комплекс за малоценност, лесно и наивно повлияване от масовата култура, рекламираща идеалните тела и др. Има различни теории за генезата на състоянието.

 

Според когнитивната теория перфекционизмът насочен към видимия образ е компенсаторен механизъм спрямо ниската оценка, която дава лицето на вътрешната си същност. По този начин, оправяйки мними дефекти по тялото си, лицето несъзнателно се опитва да коригира подсъзнателни психологически проблеми в себевзприемането си.

 

Психодинамичната теория разглежда мускулната дисморфия като последствие от преживян стрес в детството, останал неосъзнат през годините и проявяващ се с лесно визуализиращи се подобрения по тялото като опит да бъде преодоляна травмата. Биологичната теория разглежда състоянието като разултат от нарушена регулация на серотониновата медиация в мозъка.

 

Лечението на мускулната дисморфия е основно чрез психотерапия и по-рядко медикаментозно. За стартирането на лечебния процес е необходимо лицето да осъзнае и вербализира проблема си. Чак след това, опитният психолог и психиатър са в състояние, съвместно с пациента, да установят и да елиминират първопричината за това компенсаторно разстройство.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter