ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Влияят ли добавките на физическата издръжливост?

Puls.bg   |   10 февруари 2014   |   Коментари 1
   
   
Влияят ли добавките на физическата издръжливост?

Източник: iStockphoto

Приемът на някои видове витаминни добавки може да намали ефекта от физическите тренировки, насочени към постигане на по-голяма физическа издръжливост, каквато се изисква на маратон например, според изследователи от Норвегия. 
 
Те твърдят, че витамините Е и C трябва да се използват с повишено внимание, тъй като могат да „притъпят“ начина, по който мускулите реагират на физическите упражнения. 
 
Изследователите от Норвежкото училище по спортни науки в Осло твърдят, че витаминозните добавки се приемат лесно и са достъпни, но не са сигурни дали те засягат по някакъв начин атлетичните способности. 
 
По време на 11-седмичното проучване на 54 участници са дадени 1 000 мг витамин C, плюс 235 мг витамин Е или плацебо. Те тренират до четири пъти в седмица. 
 
При бързо тичане на определено разстояние не се установява различие в резултатите на участниците. При анализ на кръвни проби и тъканни биопсии обаче се наблюдава такова в процесите на развиване в мускулите
 
 
Всяка мускулна клетка съдържа множество митохондрии, които я снабдят с енергия. Изследователите откриват, че хората, които приемат посочените добавки, произвеждат по-малко количество митохондрии, които трябва да покриват нуждите на увеличаващата се мускулна маса.
 
Според проф. Майк Глийсън от Loughborough University основният фактор, който влияе на атлетичното представяне, е скоростта, с която сърцето и белите дробове могат да си набавят кислород. 
 
Проучването е публикувано в The Journal of Physiology.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

nana     2014-02-10 15:45:50
ne sam se interesuvala
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter