ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как се топят калории на бягаща пътека?

Puls.bg   |   03 октомври 2013   |   Коментари 0
   
   
Как се топят калории на бягаща пътека?

Източник: iStockphoto

Единственият начин за премахване на нежелани килограми е да се консумират по-малко калории, отколкото се изразходват. Упражненията натоварващи силно сърдечносъдовата система – кардио, са най-ефективният начин за изгаряне на калории. Пътеката за бягане е удобен инструмент за всеки сезон и е една от най-добрите машини за кардио тренировка. Съвременните бягащи пътеки позволяват да се зададе индивидуална програма за натоварване, което ги прави подходящи както за експерти, така и за начинаещи.
 
Хората във втората категория имат нужда от минимум 150 минути бягане всяка седмица. През първите няколко месеца, това натоварване ще е достатъчно и оптимално за понижаване на телесните мазнини. Ако обаче е наличен опит повече от 5-8 месеца редавно тичане, а все още се желае отслабване, минутите за седмица могат да се качат до 300, за да има ефективно изразходване на калории. Важно е тези минути да са разпределени през цялата седмица, а не да се концентрират в един или два дни – добрият метаболизъм изисква постоянство и умереност.
 
Дори при начинаещи се препоръчва избягването на най-лесните режими. По-добре е да се започне от среден режим на натоварване и само при приключване на сесията да се премине през 1-3 минути на най-лесен режим. Ако се усетят тежка умора, болки в мускулите, задух или силно сърцебиене, е най-добре да се слезе от пътеката за почивка, а не да се премине на по-лек режим.
 
Спазването на интервали е ключово за топенето на мазнини. Тичане с умерен бяг за 10 минути е добре да се следва от бързо тичане - 2-3 минути с максималната скорост, постижима от бягащия, последвано от бавно тичане 1-2 минути за възстановяване. Тези 15 минутни сесии се повтарят 3-4 пъти.
 
Съветва се използването на панела на уреда, за да се отчитат максимално точно данни като изминато разстояние, време за пробег, интензитет, калориен разход, пулс и др. Тези показатели ще помогнат за формирането на коректен индивидуален план и поставяне на цели.
 
За да стане тичането по-ефективно в контрола над телесното тегло, са необходими поне 20-30 минути силови тренировки всяка седмица. Силовите тренировки могат да са кратки, но с висок интензитет. Чрез тях се изгражда мускулна сила – буквално: нови мускулни влакна, които също имат нужда от калорийно захранване. Колкото повече мускули са налични, толкова повече калории ще се топят при тичане. Набирания на лост, лицеви опори, коремни преси, клякания и други упражнения, използващи телесната маса, са отличен избор за упражнение в деня преди тичане.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter