ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стречинг - за повече гъвкавост

Puls.bg   |   30 април 2013   |   Коментари 0
   
   
Стречинг - за повече гъвкавост

Източник: Istockphoto

Заедно с аеробните и анаеробните упражнения, стречингът е основен тип физическо упражнение. При него даден мускул или мускулна група се изпъват максимално, което повишава еластичността и тонуса на упражняваната мускулна група. Резултатът е усещане за подобрен мускулен контрол и по-голям размах на движението.

 

С подходящи тренировки е възможно да бъде постигната изключителна гъвкавост на ставите и сухожилията. Освен механичните промени в мускулната тъкан и сухожилията, настъпва трайно увеличаване на съдържанието на синовиална течност в ставите, което също има значителни здравни и физиологични ефекти, най-вече повишаване на подвижността на ставите и понижаване на риска от артроза.

 

Главно правило в стречинга е максималното изпъване на мускулите и ставите да не продължава повече от една минута, тъй като това може да доведе до контузия. Също така, разтягането никога не бива да бъде извършвано до степен, която причинява болка. Освен като самостоятелна тренировка, стречингът може да бъде интегриран и като елемент в анаеробни или аеробни тренировки – преди, по време и след тях.

 

При правилно извършване стречингът предотвратява травми, повишава обема и размаха на движенията и повишава физическите възможности. Стречингът, също така, предотвратява склерозирането на артериите в големите мускулни групи, чрез което поддържа кръвоснабдяването им. Укрепването на ставите подобрява координацията и балансирането на тялото в пространството. Най-после, стречингът е ефективно средство за предотвратяване и елиминиране на мускулни крампи.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising