ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Скалното катерене екстремен, но полезен фитнес

Puls.bg   |   04 януари 2013   |   Коментари 0
   
   
Скалното катерене екстремен, но полезен фитнес

Източник: Istockphoto

Освен подобряване на настроението и прекарване на известно време сред природата, скалното катерене помага и на здравословното състояние. То подобрява дейността на сърдечносъдовата система, намалява излишните мастни натрупвания, тонизира мускулите...

Като кардио тренировка, скалното катерене засилва сърдечната дейност и регулира нормалната работа на кръвоносните съдове и цялата сърдечносъдова система.  

Препоръчително е в началото да се започне с по-къса интензивност на катерене, като постепенно тя се увеличава. По този начин се постига равномерно и плавно стимулиране на сърдечния мускул.

Скалното катерене е изключително подходящо за намаляване на телесната обиколка и премахването на излишните мастни натрупвания.

Специалисти твърдят, че скално катерене с умерена интензивност за около час изгаря около 400 калории. Напълно достатъчно е да се влезе във форма само при практикуването на този спорт, стига да е системно и редовно, обясняват те.

Една от най-очевидните ползи от скалното катерене е тонизирането и увеличаването на мускулната маса. Спортът е насочен главно към мускулите на ръцете, гърдите, гърба и краката, тоест работи се едновременно върху няколко важни мускулни групи.

Ако не живеете в близост до планинска местност, може да практикувате катеренето и на стена в обзаведени за целта помещения.

Катеренето на стена е подходящо за начинаещи, които желаят да се занимават с този вид спорт. Залите са обезопасени и са препоръчителна подготовка преди започването на самостоятелно катерене в планината.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter