ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Луминисцентна светлина през нощта повишава риска от рак на гърдата

Puls.bg   |   01 февруари 2011   |   Коментари 0
   
   
Луминисцентна светлина през нощта повишава риска от рак на гърдата

Енергоспестяващите луминисцентни лампи, които излъчват синя светлина, увеличават риска от рак на гърдата при жените с навик да престояват в осветено помещение през нощта, констатира изследване на проф. Абрахам Хаим от Университета в Хайфа, Израел.

Израелският професор от десетилетие изучава връзката между съня и бодърстването и някои други фактори на околната среда и риска от развитие на рак на млечната жлеза.

В статия на сп. Chronobiology International се изтъква ролята на хормона мелатонин, синтезиран от епифизата в мозъка, който има функцията да контролира ритъма на съня през нощта и промяната на продължителността му през различните сезони. Освен това мелатонинът участва в регулирането на артериалното налягане, в процеси на усвояване на храната и други.

Едно от най-важните действия за здравето на човека е, че той има антираково действие.
Повече мелатонин се отделя по време на сън, като пикът му е в 4 часа сутринта. Синтезът на хормона обаче е сериозно нарушен при престой на изкуствена светлина през нощта.

В настоящето изследване са включени 1679 жени, 794 от които болни от рак на гърдата. При анализа учените установяват, че рискът от рак на млечната жлеза нараства с 22% при жените нощуващи на осветление. Според тях луминисцентните енергоспестяващи крушки, излъчващи синя светлина с дължина на вълната около 460 нанометра, допълнително повлияват в негативна посока този резултат.

Предишни изследвания доказват, че светлина с тази дължина на вълната само за 2 часа потиска синтеза на мелатонин, пулсът се ускорява, нараства склонността към тревожност. Не се открива подобно влияние на жълтата светлина с дължина на вълната от 550 нанометра.

И по-рано са изнасяни факти за влиянието на изкуственото осветление върху здравето и наличието на риск от рак на гърдата при сън на лампа. Тези рискове се потвърждават в случаи на хора с нарушен циркаден ритъм на съня с режим на работа на смени. Не случайно Световната здравна организация включва работещите през нощта в група хората с повишен риск от развитие на рак на млечната жлеза.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter