ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Екологичните токсини и рисковете по време на бременността

Puls.bg   |   03 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Екологичните токсини и рисковете по време на бременността

Източник: iStockphoto

В началото, а и по време на бременността, на жените постоянно им се повтаря, че трябва да избягват алкохола и цигарите, да получават достатъчно фолиева киселина и омега-3 мастни киселини, да си осигуряват достатъчно сън и да не се отказват от всички физически упражнения.

 

Малко се казва обаче за излагането на редица опасни химикали, въпреки свидетелствата, че съставките в пластмасата, газовете от автомобилите и добавките в козметиката могат да притежават негативно въздействие върху здравето на бебето.

 

През последните години обаче медицината започна да реагира. През 2013 г. Американския колеж по акушерство и гинекология публикува становище, потвърдено през настоящата година, че призовава за "навременни действия за идентифициране и намаляване на излагането на токсични агенти в околната среда“. Международната федерация по гинекология и акушерство изрази подобно мнение през 2015 г., а през следващата година близо 50 изтъкнати американски лекари и учени създадоха TENDR: проект, насочен към екологичните рискове за нормалното развитие на мозъка на плода. 

 

Подобни мерки съвсем не са закъснели. През 2011 г. доктор Трейси Уудръф от Калифорнийския университет в Сан Франциско съобщи, че са открити следи от десетки вредни химикали в урината на повече от 268 бременни жени. Сред тези химикали са органохлорни пестициди, перхлорат и фталати.

 

 

С толкова много химикали в околната среда е практически невъзможно да се определи въздействието върху здравето, ако има такова, разбира се. Но изследователите са открили разнообразие от връзки, включително между някои пестициди и нарушен растеж на плода; между фталатите (използвани в много пластмаси) и повишен риск от преждевременно раждане и нарушено развитие на мозъка; между замърсяването на въздуха с фини частици и някои промени в експресията на гени, които влияят върху невроразвитието.

 

Въпреки цялата тази информация, публично достъпно изследване, публикувано по-рано тази година в PLOS ONE, демонстрира, че повечето доктори не извършват скрининг относно излагането на рискови фактори в околната среда. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter