ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Негативни следствия от замърсяването на въздуха

Puls.bg   |   31 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Негативни следствия от замърсяването на въздуха

Източник: iStockphoto

Замърсяване на въздуха.

Човешките активности причиняват отделяне на субстанции в атмосферата, концентрацията на които надвишава естествения капацитет на околната среда да се справя с тях. Най-често срещаният вид замърсител е отделянето на частици от горенето на изкопаеми горива, но не трябва да се подценяват и вредни газове като серния диоксид, въглеродния оксид и азотните оксиди, чиито химични реакции допринасят за образуването на смог и киселинни дъждове.

 

Систематичното излагане на подобни замърсители е неминуемо свързано със здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инсулт, рак, астма и хронично обструктивно белодробно заболяване, а наскоро проучване от Washington University School of Medicine добави и бъбречните болести към списъка. 

 

Замърсители в затворените помещения.

 

Обикновено мислим, че замърсяването на въздуха е нещо, на което се излагаме, когато прекарваме време на открито, обаче въздухът в нашия дом или офис също може да бъде замърсен. Източниците в този случай включват мухъл и полен, тютюнев дим и домакински продукти, пестициди и газове като въглероден моноксид, материали като азбест, формалдехид и олово.

 

Въпреки че със съвременния начин на живот замърсяванията във външната среда са почти невъзможни за избягване, можем да намалим ефекта от тези в затворените помещения, използвайки пречиствател за въздух.

 

 

Следствия за когнитивните способности.

 

Систематичното вдишване на мръсен въздух обаче не уврежда единствено човешките органи. То може да доведе и до когнитивен спад, по-конкретно - влошаване на математическите способности и езиковите умения. Проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences и провеждано в Китай върху близо 32 000 души в продължение на четири години, откри връзка между когнитивното представяне на субектите и влошаващото се качество на въздуха в града, в който живее всяко от изследваните лица. 

 

Следствия за хранителните вещества.

 

Отделни данни предвиждат, че до 2050 г., когато въглеродният диоксид в атмосферата се очаква да достигне около 550 ppm, 75 милиона души биха могли да страдат от недостиг на цинк и около 122 милиона – от дефицит на протеини. Причината за това е, че нарастващите нива на въглероден диоксид влияят негативно върху съдържанието на хранителните вещества в някои продукти като ориза и пшеницата. Поради съответната връзка, проучването на Harvard T.H. Chan School of Public Health посочва, че най-потърпевши ще са жителите на Индия. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter