ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Връзката между климатичните промени и безопасността на храните

Puls.bg   |   28 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Връзката между климатичните промени и безопасността на храните

Източник: iStockphoto

Учените предвиждат, че климатичните промени, свързани с възникването на по-топли и влажни условия, ще ускорят растежа и разпространението на гъби в околната среда. Преди новината да зарадва гъбарите, бързаме да уточним, че това включва и онези организми, от които не само нямаме полза, но и могат да се окажат опасни за здравето и живота ни.

 

По-конкретно, подобни климатични промени крият заплаха за храните, за които знаем, че са предразположени към съдържание на микотоксини -  токсични метаболити, произвеждани от плесенните гъби. 

 

През последните пет десетилетия е доказано, че зърнените култури, ядките, подправките, сушените плодове, кафето, какаото, плодовите сокове, гроздето и червеното вино могат да развият съдържание на микотоксини при наличието на съответните влажни условия

 

По последни изследвания в университета "Кранфийлд", една от най-отличителните характеристики на климатичните изменения, а именно повишените нива на въглероден диоксид, в съчетание с по-високите температури увеличава сравнително риска от заразяване на зърнените култури с микотоксини.

 

Голяма част от опасните вещества, които намираме в изброените хранителни продукти, не са напълно податливи на топлинна обработка, застрашавайки здравето и живота на хора и други животни. Съществен медицински проблем представлява афлатоксин В1, който един от най-силните чернодробни канцерогени. Други микотоксини притежават негативни въздействия върху бъбреците, червата, репродуктивната и имунната система. 

 

 

Стратегиите за минимизиране на опасността включват употребата на сравнително устойчиви сортове, добри селскостопански практики преди и по време на събиране на реколтата, прилагане на химически или биологични обработки против вредители и гъбични инфекции, както и техники за отчитане на климатичните условия по време на транспортирането.

 

Според д-р Енджъл Медина-Вая от  Кранфийлдския университет, проблемът с микотоксините варира от сезон на сезон и от район на район, което го прави сравнително непредсказуем. Поради тази причина е нужно да променим мисленето си във връзка с климатичните промени и да създадем нови форми на наблюдение и разпространение на международни данни, както и въвеждане на система за своевременно предупреждение и контрол на тези опасни гъбички. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter