ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Вторичният дим от цигарите разболява децата действително

Puls.bg   |   10 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Вторичният дим от цигарите разболява децата действително

Източник: iStockphoto

Младежите, които били „пасивни пушачи“ по-дълго от един час дневно, са по-склонни да съобщават за суха кашлица през нощта, отсъствие от училище заради заболяване, недостиг на въздух, хрипове и други.

 

От години се изследват последиците за здравето от вторичното пушене и  се установява, че то може да е причина за ушни и белодробни инфекции и недоразвитите бели дробове на децата.

 

Изследователи от университета в Синсинати с водещ автор д-р Ашли Мерианос, направили проучване на 7 300 деца на възраст между 12 и 17 години без астма.

 

Те открили, че повече от 1/3 от тийнейджърите се намират в близост до хора, които пушат най-малко час на ден. Това включва времето вкъщи, на училище, в колата и на открито.

 

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ 9,6 милиона подрастващи са изложени на дима от цигари.

 

Статистика сочи, че около 26% от възрастните, живеещи в САЩ, пушат цигари, а между 50 и 70% от децата до петгодишна възраст,  живеят в дом с поне един пушач.

 

Излагането на подрастващите в помещение с дим от цигари, увеличава вероятността от астма. Освен това младежите, които дишат вредния дим вкъщи, били два пъти по-склонни да станат активни пушачи.

 

При възрастните вторичният дим повишава риска от рак на белия дроб и сърдечносъдови заболявания. Твърди се, че дори за кратък престой в помещение с дим, здравето на човек е застрашено.

 

 

 

Дори след прекратяване на пушенето, миризмите и токсичните вещества от тютюневия дим, престояват и се отлагат в домовете за продължително време.

 

Вторичният дим съдържа химикали, стотици от които са токсични. Той отделя и много по-големи количества въглероден оксид и амоняк.

 

За да сме здрави, трябва не само да не пушим, но и да предпазваме от вторичен дим както самите нас, така и децата около нас. Това може да стане, ако се спазват определени правила като например въздържане от пушене в колата и дома.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter