ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво представлява чумата по дребните преживни животни?

д-р Цвета Борисова   |   26 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Какво представлява чумата по дребните преживни животни?

Източник: iStockphoto

Чумата по дребните преживни животни (Peste des petits ruminants - PPR) е остропротичащо вирусно заболяване по дребните чифтокопитни, засягащо основно овцете и козите, характеризиращо се с висока смъртност и бързо разпространение. Не е зооноза – хората не могат да заболеят. Причинява се от вирус от семейство Paramyxoviridae, род Morbillivirus с размери 100-200 nm. Вирусът притежава едноверижна РНК-верига с отрицателен поляритет. Към този род спадат вируси, причинители на гана по кучетата, чума по говедата, морбиливирусна инфекция по морските бозайници.

 

Основните типични райони, където е разпространено заболяването, са Западна и Централна Африка, както и Египет, и Близкия Изток. Не е характерно заболяване за Европа –  регистрирани са само огнища в Турция, в непосредствена близост до нашата граница. В България първите случаи на заболяването са констатирани през юни 2018 г. в ямболското село Воден, където са открити три огнища. Заразата във Воден е и първият констатиран случай на територията на Европейския съюз.

 

Болестта се предава чрез пряк и косвен контакт между животните. Вирусът се съдържа в издишания въздух, слюнката, сълзите, урината на болното животно. Заразяването може да се осъществи по аерогенен път - чрез вдишване. Може да се случи и чрез прием на вода и храна, заразени с вирус. В отношение на разпространението, важна роля играе и механичното пренасяне - чрез обувките и дрехите на хората, чрез превозни средства, суровини и други. Точно затова алгоритъмът на действие при бум на такъв тип заболявания е следният: определя се предпазна зона с радиус от 3 км и надзорна зона с радиус 10 км спрямо инфектирания животновъден обект. В предпазната зона се забранява всякакво движение на животни.

 

В предпазната и надзорната зони се въвеждат изисквания за завишени мерки за биосигурност, почистване и дезинфекция на превозните средства, хора и оборудване, влизащи и излизащи от фермата. 

 

 


Забранява се движението на животни, животински продукти, фуражи и други рискови материали. В зоната се забраняват пазари, изложби и други събития, при които се събират животни и хора на едно място. Забранява се клането на животни за собствена консумация, както и продажбата и разпространение на месни, млечни и други продукти от възприемчиви животни в зоната. Провеждат се регулярни дезинфекции на сгради, инвентар, превозни средства.

 

В епизоотологично отношение е редно да се спомене и климатът, които е фактор за разпространение на заболяването чрез своята особеност. Ако до преди десет години чумата по дребните преживни се е водела тропическа болест и огнищата са били локализирани само на територията на Африка, то в днешно време е срещана и в южната ни съседка. Това е динамиката на заболяванията, която е променлива, както се променя и климатът. Нека не забравяме бумът на син език по преживните от 2014 г., също е заболяване, което се е класифицирало като нетипично за нашите ширини.

 

Загубата при евентуален бум на чума по дребните преживни в България ще е основно от икономически характер. Болестта не е опасна за хората в здравословно отношение. Но тъй като тя се характеризира с висока смъртност сред овцете и козите и бързо разпространие, ако не се вземат необходимите мерки от БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) - а именно ''stamping out'' -  хуманно умъртвяване на животните чрез евтаназия в радиус от 3 км от огнищата и обезвреждане на телата на животните чрез загробване, както и ограничаване в 10-километрова зона на мониторинг, рискът заразата да "пламне" на територията на цялата страна, да заболеят здрави животни от незасегнати райони и икономическите загуби да сполетят много фермери и животновъдни обекти е огромен.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter