ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как природата ни дарява със здраве?

Puls.bg   |   11 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Как природата ни дарява със здраве?

Източник: iStockphoto

Разходката в парка или гората ги кара да се чувстват добре. И това не е просто заради чувството за свобода, което усещаме.

 

Още от развитието и разпространяването на японския shinrin-yoku ("горска баня"), науката все повече подкрепя всички положителни начини, по които тялото реагира на природата.

 

Екип изследователи от Университета в Източна Англия са изучавали данни от 20 страни, включващи повече от 290 милиона души, за да потвърдят теорията, че времето, прекарано сред природата, има значителни и широкообхватни ползи за здравето. В доклада се заключава, че експозицията на "зеленина" - определена като "открита, неразвита земя с естествена растителност, както и градски зелени площи, включващи градски паркове и озеленени улици“ носят редица ползи за здравето.

 

Такива са: намаляване на риска от диабет тип II, сърдечносъдови заболявания, преждевременна смърт и преждевременно раждане. Освен това увеличава продължителността на съня.

 

Хората, живеещи по-близо до природата, имат и по-ниско кръвно налягане, сърдечен ритъм и нива на кортизола (хормонът на стреса). Зеленото пространство може да предложи и повече възможности за физическа активност и общуване например.

 

Сред природата и въздухът е много по-чист, което е достатъчна причина по-често да прекарваме времето си там.

 

Изследователите се надяват, че такива проучвания ще вдъхновят хората да излизат навън повече и ще насърчат политиците и градоначалниците да инвестират повече средства в създаването, възстановяването и поддръжката на паркове и зелени пространства.

 

 

Някои проучвания са установили, че дори само наблюдаването на природата подобрява усещането за щастие и благополучие. Отбелязвайки огромния стрес (11,7 милиона работни дни се губят ежегодно поради стрес, депресия или безпокойство), горните констатации биха могли да имат много положителни въздействия.

 

Времето, прекарано сред природата, подсилва и имунната система и помага за намаляване на възпаленията. В Япония изследователите вече са открили, че дърветата отделят антимикробни органични съединения.

 

Затова вместо автоматично да прибягваме до медикаменти за всички видове проблеми и леки неразположения, можем първо да опитаме ползотворните ефекти на природата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter