ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какви рискове за здравето крие водата в басейните?

Puls.bg   |   09 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Какви рискове за здравето крие водата в басейните?

Източник: iStockphoto

Плуването в басейните е едно от летните удоволствия и добър вариант да избягаме от жегата, но водата в тях може да стане причина за неочаквана инфекция. 

 

Установено е, че близо 80% от всички бактериални инфекции са причинени именно от водата в басейните. За тази цел публичните басейни трябва да бъдат лицензирани. Освен това, трябва да се проверяват безопасността на оборудването и водопроводните стойности. Задължително е следенето на нивата на химическия състав ежедневно и воденето на дневник за добавените химикали. Дори и всичко да е изрядно, отново е възможно да се развие инфекция, но тази вероятност е сведена до минимум.

 

Влизайки в басейна, ние споделяме, както водата, така и микробите с всички останали хора вътре. Тези бактерии при здрави хора най-често са от вида Ешерихия коли (E.coli). Последните са нормални обитатели на дебелото черво, но попаднали през устата - при поглъщане на вода по време на плуване, може да предизвикат оплаквания отстрана на гастро-интестиналния тракт - от болка и неразположение до тежка диария и загуба на течности. Някои щамове Е. коли са особено опасни. Такива са Е. коли О157:Н7, които произвеждат токсини и атакуват стената на червата, предизвиквайки кървава диария.

 

Хлорът и другите химикали помагат да се неутрализират някои от тези микроби, но много от огнищата са причинени от криптоспоридиум (Cryptosporidium parvum) - малък паразит, който е защитен от обвивка, предпазваща го от действието на хлора в рамките на десетина дни в хлорна среда. Това означава, че дори добре поддържаните басейни са разпространители на паразита.

 

 

Затова огромна роля играе личната хигиена в тези случаи. Влизането в басейн трябва да се предхожда от измиване на тялото с топла вода и сапун.

 

За естествените плувни басейни, като езера и морета, важи същото, но големите им размери "разпръсват" бактериите и микроскопичните паразити, намалявайки шансовете за инфекция, дори ако някой погълне вода случайно.

 

Особено важно е избягване на плуването в зони, които са замърсени с животински изпражнения.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter