ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Правилно ли мием ръцете си?

Puls.bg   |   04 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Правилно ли мием ръцете си?

Източник: iStockphoto

Всички знаем колко е важно миенето на ръцете, но замисляли ли сме се по правилния начин ли го правим?

 

97% от случаите не успяваме да измием правилно ръцете си. Изчислението е направено на база на ново проучване, което е изследвало 383 доброволци относно навиците им в кухнята.

 

Повечето от тях са измили ръцете си за по-кратък период от 20 секунди. Това е минимумът, препоръчан от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Много от тях са се провалили и в изсушаването на ръцете си, както и с хигиенните навици за почистване на приборите и уредите, с които имат досег.

 

Доброволците са участвали и в готвене и обработката на сурови меса. Нарушаването на основни правила в миенето на ръцете е допринесло за разпространяването на потенциално опасни микроби и върху подправките и съдовете, използвани в приготвянето на месото .

 

Въз основа на изследването, се стига до заключението, че хората, които не мият ръцете си по правилния начин, рискуват да разпространяват вредни микроби до всичко, което се докосват. А тези бактерии са предпоставка за респираторни инфекции и стомашно-чревни заболявания. Чревните инфекции могат да бъдат опасни и да доведат до сериозни последици като дехидратация и покачване на температурата.

 

За щастие правилата за правилното миене на ръце не са толкова сложни. Най-голямата промяна, която се препоръчва е да инвестираме повече време в това действие. От голямо значение е употребата на сапун, както и подсушаването. То трябва да се извършва задължително с чиста и суха хавлия. Бактериите е по-вероятно да бъдат намерени на мокри кърпи и такива, използвани за повече от една цел, като например избърсване на прибори и сушене на ръце.

 

Проучване, публикувано този месец, е установило, че 49 от 100 тествани кърпи са показвали растеж на бактерии, които обикновено се намират в или върху човешкото тяло. Това включва Е. coli и Staphylococcus aureus.

 

Правилното миене на ръцете е един от най-лесните начини за избягване на хранителни заболявания, включително и нужда от хоспитализация. Най-честите болести, известни като заболявания на „мръсните ръце“ включват: холера, коремен тиф, хепатит А, дезинтерия и др.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter