ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Замърсяването на въздуха носи риск от диабет

Puls.bg   |   03 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Замърсяването на въздуха носи риск от диабет

Източник: iStockphoto

Ново изследване обвързва замърсеният въздух - дори и на нива, считани за безопасни - с повишен риск от диабет.

 

Констатациите на Washington University School of Medicine in St. Louis навеждат на мисълта, че намаляването на замърсяването може да доведе до спад на случаите на диабет в силно замърсени страни.

 

Диабетът е една от най-бързо разпространяващите се болести, засягаща повече от 420 милиона души по света. Основните фактори за заболяването включват консумацията на вредна храна, заседнал начин на живот и затлъстяване, но новите изследвания показват, че и степента на замърсяване на въздуха играе роля в отключването му.

 

За да се оцени замърсяването на въздуха, изследователите са разгледали микроскопичните частици прах, мръсотия, дим, сажди и течни капчици. Предишни изследвания са установили, че такива частици могат да навлязат в белите дробове и кръвообращението, като допринасят за сериозни състояния като сърдечни заболявания, инсулт, рак и бъбречни заболявания. При диабет се смята, че замърсяването намалява производството на инсулин и предизвиква възпаление, което пречи на тялото да преобразува глюкозата в енергия, необходима на тялото.

 

Изчислено е, че замърсяването е допринесло за 3,2 милиона нови случая на диабет в световен мащаб през 2016 г., което представлява около 14% от всички нови случаи на диабет за годината.

 

 

Цялостният риск от диабет, свързан със замърсяването, се проявява повече към страни с по-ниски доходи, установили са от проучването. Такива са например Индия, Афганистан, Нова Гвинея и Гвианаи, които не разполагат с ресурси за системи за намаляване на вредното въздействие от замърсяването и почистване на въздуха.

 

През октомври 2017 г. Комисията по въпросите за замърсяването и здравето публикува доклад, в който се очертават пропуските в знанията относно вредните последици от замърсяването. Една от препоръките е да се дефинират и определи количествената връзка между замърсяването и диабета.

 

Данните са взети от проучванията на университета Сейнт Луис във Вашингтон с автор Кристина Соуруин.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter