ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тигров комар – отличителен белег е, че напада през деня

Puls.bg   |   06 юни 2018   |   Коментари 1
   
   
Тигров комар – отличителен белег е, че напада през деня

Източник: iStockphoto

През 2011 г. за първи път в България бяха открити комари от вида азиатски тигров – Aedes albopictus. Първият град, в който е намерен видът е град Созопол (област Бургас). През следващите години – 2013, 2014 г. след получени оплаквания от местни граждани популации на вида са били открити и в други градове – Благоевград, Монтана, Стара Загора. През 2016 г. – към засегнатите градове се включват още Враца, Пловдив. Разпространението продължава през следващите години като до момента незасегнати градове остават Велико Търново, Добрич, Плевен и Силистра.


Комарите от този вид се характеризират с висока пластичност и устойчивост по отношение на променящите се условия на средата. Яйцата си снасят близо до водоеми; места, в които се задържа вода (стари гуми, саксии, фонтани, басейни, чешми и други).


Често се спекулира с начина му на разпространение, като се среща грешното мнение, че комарът може да се пренася чрез вятър, въздушни течение. Основният начин за пренасяне на вида е при търговия между отделните страни, като в стоките (напр. гуми, цветя) се задържат яйца и ларви на комара, от които се развиват зрелите видове.


Характерно за вида е, че веднъж заселил се той се размножава и развива, приспособявайки се сравнително бързо към променените условия. В тропическите страни тези комари пренасят причинителите на треска Чикунгуня, Денга, дирофилариоза. За разлика от други комари тигровият комар не пренася Западно-Нилска треска.


Тигровите комари имат много специфична характеристика, която ги отличава от останалите и по която може да бъде лесно различен. Те нападат предимно денем, за разлика от останалите видове, от които ухапванията са предимно на здрачаване и вечер.


Разпространен е предимно в селища с надморска височина от 0 до 370-400 метра. Разпространява се както по съседство, така и в независими една от друга точки – най-често при внос на ралични стоки.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Огнян Миков     2018-06-15 13:21:35
Това на снимката не е тигров комар.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter