ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защитата от кърлежи става по-ефикасна

Puls.bg   |   04 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Защитата от кърлежи става по-ефикасна

Източник: iStockphoto

Серия от експерименти на учени от Американския център за контрол и превенция на заболяванията показва, че скоро може да разчитаме на високоефективно средство за защита от кърлежи. В горещите зони на САЩ, където горещият сезон вече е в разгара си, се отчита рекорден брой случаи на хора, ухапани от кърлеж.

 

Със затоплянето на времето и у нас мерките за защита от опасните насекоми стават все по-актуални, а добрата новина е, че можем да се надяваме те да стават и по-ефективни.

 

Американските учени доказват, че третирането на дрехите преди да излезем след природата с достъпен инсектицид може да осигури достатъчно добра защита от кърлежи. Въпросният инсектицид се означава като перметрин. Макар да не се препоръчва за нанасяне директно върху кожата, той може да се ползва върху връхните дрехи, с които именно влизат в контакт кърлежите първоначално. Според американския екип перметринът може да се окаже най-ефикасният репелент, който можем да ползваме през лятото. Проучването доказва, че той е ефективен срещу три от най-разпространените видове кърлежи в САЩ, срещащи се и у нас, които доказано пренасят болестотворни бактерии, причиняващи Лаймска болест и др.

 

Експериментите показват, че перметринът повлиява двигателните способности на кърлежите и ги прави почти неподвижни след няколкоминутен контакт. По-важното в случая обаче е, че химикалът премахва възможността на кърлежите да хапят и да пренасят опасните бактерии, които виреят в слюнката им.

 

Перметринът е специфичен инсектицид, извличан основно то няколко вида хризантеми. Инсектицидните му свойства и възможностите той да се ползва като репелент се проучват усърдно през последните години и вече дават резултат.

 

 

В условията на повишена честота на разпространение на пренасяните от кърлежи инфекциозни заболявания, интересът към перметрина се повиши и помогна да се изяснят ползите от приложението му в тази сфера. Проучванията показват, че веществото е еднакво ефективно върху кърлежи, намиращи се във всеки етап от цикъла си на развитие – ларва, нимфа или възрастни.

 

Перметрин може да се нанася върху връхните дрехи самостоятелно или да се купуват такива, предварително третирани с препарата. Той е устойчив на измиване и запазва активността си след няколко изпирания. Важно е да се избягва директен контакт с кожата, поради евентуален токсичен ефект от високи дози перметрин.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter