ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какви микроби ни дебнат в плувните басейни?

Puls.bg   |   01 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Какви микроби ни дебнат в плувните басейни?

Източник: iStockphoto

С наближаването на лятото напълно естествено зачестяват препоръките за качествени предпазни мерки при ползване на обществените плувни басейни. Почти всяко лято се отчита бум на инфекциозни заболявания, а като основен източник на заразата се посочва именно замърсената вода в басейните. Проучване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията сочи, че над 30% от летните епидемии от чревни инфекции през последните 15 години са тръгнали от басейните. За съжаление, статистиката и микробиологичните анализи на водата в тях показва, че дори редовното им почистване не може да гарантира пълна защита от патогенни микроорганизми.

 

Сред най-опасните от тях, отговорни за около 50% от опасните летните инфекции през последните години, са микропаразитите от род Криптоспоридиум. Поглъщането на само една глътка вода, заразена с тези паразити, може да доведе до серизоно инфекциозно заболяване, известно като криптоспоридиоза. Тя засяга и деца, и възрастни, особено в случаи на отслабен имунитет. Протича с типичните за чревна инфекция симптоми – стомашни спазми, диария, повръщане, но често продължава по-дълго и е по-трудна за лечение.

 

Най-лошото по отношение на криптоспоридиите в обществените басейни, е че масово ползваните дезинфектанти не успяват да елиминират достатъчно бързо и напълно колониите им. Установено е, че дори в достатъчно добре хлорирана вода криптоспоридиите може да оцелеят няколко часа и рискът от заразяване с тях е налице, когато басейнът се ползва скоро след дезинфекция на водата в него.

 

Освен криптоспоридиите честа причина за инфекциозни заболявания след плуване в обществени басейни стават и други два типа микроби. На тези от род Легионела се падат около 20% от случаите на по-сериозни летни инфекции. Следват бактериите от род Псеудомонас, причина за около 15% от тези случаи. И двата рода имат способността да образуват стабилен биофилм върху колониите си във водата, който ги предпазва от действието на някои дезинфектанти.

 

 

Макар рядко да се усложняват опасно, инфекциите с тези бактерии често водят до сериозни прояви и оплаквания.

 

Фактът, че има микроби, които оцеляват след дезинфекцирането на водата в обществените басейни, подчертава важността на повишеното внимание при ползването им, особено от деца. Следва да се обръща подобаващо внимание на чистотата на водата и редовното почистване на басейните. По-важно е обачеда се следи за максимално ранна реакция при признаци на инфекция след ползването им, защото, очевидно, и дезинфекцираните басейни не дават пълна сигурност..


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter