ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Публичните сешоари за ръце – бактериални бомби

Антон Асенов   |   11 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Публичните сешоари за ръце – бактериални бомби

Източник: iStockphoto

Миенето на ръцете е най-ефективният начин за отстраняване на бактериите, с които влизаме в досег непрекъснато. Оказва се обаче, че хигиенизиращият ефект се губи почти мигновено, когато ползваме сешоар за ръце, особено на обществени места и особено когато той работи с мощна и гореща струя въздух.

 

Проучване на екип от университет в Кънектикът, САЩ, показва, че обществените изсушители за ръце са своеобразни бактериални бомби, изстрелващи големи количества микроби към ръцете ни с всяко ползване. Това невинаги са опасни или патогенни микроорганизми, но рискът от попадане и на такива върху почистените ни ръце е факт.

 

Поставянето на автоматични сешоар и за ръце на обществени места се практикува все по-масово като ефективно природосъобразно средство за намаляване ползването на хартия и редуциране количеството на отпадните продукти. Оказва се обаче, че по отношение на хигиенизиращия ефект сешоарите за ръце сериозно отстъпват на ретро методите за подсушаване на ръцете.

 

Данните на американските учени са събрани чрез директно проследяване наличието на бактерии на различни обществени места в САЩ. Установено е, че влажната среда, горещият въздух от сешоарите за ръце и мощната му струя предопределят бурния растеж на бактериални колонии по цялата повърхност на устройството и лесното им разпръскване на голямо разстояние. При всеки досег на ръцете с тези устройства е налице риск от пренасяне на големи количества бактерии върху тях.

 

Заключението на учените е, че сешоарите за ръце са сред най-големите източници на бактериално замърсяване на обществени места.

 

 

По-конкретното разглеждане на събраната информация помага за разкриване на най-замърсяващите и най-хигиеничните начини за подсушаване на ръцете на публични места. Данните сочат, че хората, които ползват мулти-джет сешоари за ръце, работещи с много бурна струя тип тайфун, имат около 5 пъти повече бактерии по ръцете си в сравнение с хората, които ползват сешоари, работещи с горещ въздух. Най-чисти остават ръцете на хората, които ги подсушават с хартиени кърпички – бактериите, останали по ръцете в този случай, са около 30 пъти по-малко, отколкото след ползване на автоматични сешоари за ръце.

 

Проучването доказва, че миенето на ръцете остава най-ефикасният хигиенен метод, но ефектът от него зависи в много голяма степен и от начина, по който ги сушим.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter