ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Опасни ли са при вдишване спиралите срещу комари?

Антон Асенов   |   27 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Опасни ли са при вдишване спиралите срещу комари?

Източник: iStockphoto

Помещенията, в които спокойно тлеят няколко спирали против комари, може да изглеждат като същинска крепост за хората, които не обичат досадните насекоми, активизиращи се все повече със затоплянето на времето. И докато ефикасността на дима от спиралите за прогонване на комарите се счита за лабораторно доказана, няма достатъчно сведения доколко безопасен е той за вдишване от хората.

 

Дали спиралите против комари не са нож с две остриета и дали нахапването от няколко насекоми не е за предпочитане пред страничните ефекти на дима от спиралите? На тези въпроси търсят отговори учените, проследявайки опасността от редовното ползване на спирали против комари.

 

 

Повечето от съвременните спирали против комари, ползвани като безконтактни репеленти, съдържат два типа вещества, които ни осигуряват защита от набезите на насекомите:

  • Инсектицида пиретроид, който убива или поне зашеметява комарите;
  • Или ароматното вещество цитронела, извлечена от различни растения, която държи комарите настрана;

 

Наред с тези активно действащи на комарите вещества обаче спиралите съдържат и други продукти, в ролята им на слепващи агенти или такива, гарантиращи бавното горене на спиралите. Точно с тези вещества се свързват и страничните рискове за здравето при редовно ползване на спирали против комари.

 

Според някои експерти при изгарянето на една спирала във въздуха с дима се отделят фини частици, еквивалентни на тези, отделяни от поне 100 цигари. Приблизително такова е съотношението и на база на отделяните токсични газове, съдържащи се в дима. Подобно съотношение безспорно сигнализира за сериозен риск от белодробни заболявания при редовна употреба на спирали против комари. Все още обаче липсват категорични данни в подкрепа на това предположение.

 

 

Проучванията за безопасността на спиралите продължават, защото не са изцяло ефектите от всички съдържащи се в тях съставки – летливи или не. На този етап експертите дават една важна препоръка – да се избягва горенето на спирали против комари в затворени помещения, а в такива условия да се залага на природни репеленти с естествен и доказано безвреден състав. Приемлива алтернатива са и всички негорящи и бездимни продукти, отблъскващи насекомите, които не изискват контакт с кожата, а се включват например към електрическата мрежа.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter