ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

5-те най-мръсни предмета, с които сме в досег ежедневно

Puls.bg   |   23 април 2018   |   Коментари 0
   
   
5-те най-мръсни предмета, с които сме в досег ежедневно

Източник: iStockphoto

Обезкуражителна новина за всички, които спазват изрядна хигиена, идва от проучване на американски учени. Според него не само е почти невъзможно да се опазим от досег със замърсени предмети в ежедневието си, но и се оказва, че ежедневно влизаме в досег с някои от най-замърсените предмети, които ни заобикалят.

 

Затова редовното почистване на тези предмети следва да се прилага успоредно с хигиенните навици.

 

Спално бельо
Последната мисъл на хората, които се вмъкват под чаршафите вечер след освежителен душ, би била, че всичко е било напразно и всъщност навлизат в гъсто населената територия на най-разнообразни микроорганизми – акари, бактерии, гъбички и др. С най-голям брой от тях делят постелята си хората, които обичат да похапват в леглото или често да си лягат с дрехи, с които излизат и навън.

 

Най-негативни последствия замърсеното спално бельо носи за хората с алергии, астма и други хронични респираторни проблеми. Логично, като най-успешна превантивна мярка се препоръчва редовната подмяна на спалното бельо, но според експертите дори в рамките на ден-два след смяната чаршафите ни отново дават подслон на микроорганизми. Особено ако непосредствено преди лягане сме били в досег с някой от другитре най-замърсени битови предмети, които предстои да посочим.

 

Телефон или таблет
Преди да попадне върху леглото ни вечер телефонът звървява много дълъг път през деня, в рамките на който влиза в контакт с най-разнообразни замърсители. Добре е на телефона да се гледа като на продължение на ръцете и за почистването му да се полагат адекватни грижи, както и тях. Проучванията установяват, че върху телефона ни в някои случаи може да се открият 10 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния например. Това налага хигиенните мерки в домакинството да се преосмислят, за да бъдат наистина ефективни.

 

Личната чаша или бутилка за вода
Независимо дали вкъщи или на работното място, ползването на съд за многократна употреба е добра идея само ако той се почиства достатъчно добре преди и след употреба. Ние не сме единствените организми, които обичат редовно да се хидратират и влажната среда в чашата или бутилката приютява голямо разнообразие от влаголюбиви микроорганизми. А това са предметите, с които най-лесно тези микроби може да попаднат в организма.

 

 

Шалтето за йога или тренировки
Дори хората, които не се потят много по време на тренировка, може да са сигурни, че подложката върху която тренират, е дом на впечатляващо количество микроорганизми. Предпоставка за това създава фактът, че в повечето случаи шалтетата са изработени от порести материали, в които микробите може да навлезат и да се развиват в дълбочина, без да може да се почистят изцяло. Освен това шалтето се поставя на пода, пипаме го с мръсни ръце, поставяме върху него краката си. Проучванията сочат, че практикуващите йога и друг тип упражнения върху подложка са сред най-често оплакващите се от обриви, раздразнения и други кожни проблеми, провокирани от досега с трудната за почистване повърхност.

 

Кухненски гъби
Много проучвания посочват гъбата за съдове в кухнята като най-замърсения предмет в дома, с който имаме ежедненвен досег, при това – по няколко пъти. Установено е, че един квадратен самтиметър от повърхността й може да приюти около 50 милиарда бактерии от няколкостотин вида – според учените такава гъстота трудно може да се открие където и да било другаде в заобикалящата ни среда.

 

Пълната грижа за защита от досега с опасни бактерии изисква да не се подценява замърсеността на кой да е от посочените предмети. Те трябва да се почистват и подменят редовно.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter