ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Скритата тайна на бебешките патета за вана

Антон Асенов   |   13 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Скритата тайна на бебешките патета за вана

Източник: iStockphoto

Гумените патета за вана крият своите малки и не много приятни тайни, установяват учени в Швейцария. Макар да плуват кротко на повърхността и да веселят бебето по време на баня, мръсната тайна на жълтите играчки е скрита в дълбочина.

 

Според учените гумените патета за вана с времето се превръщат в резервоар за най-разнообразни микроби, с които бебето може да влиза в контакт ежедневно.

 

В лабораторни условия учените извършват своеобразна дисекция на няколко десетки патета за вана и изследват подробно вътрешността им. Оказва се, че във всяка от проучените играчки има навлязла вода, а в четири от всеки пет случая в нея се установява съдържание на потенциално патогенни микроорганизми.

 

С най-голяма честота се установява наличието на бактерии от род Legionella, причинители на опасното заболяване легионелоза. Тези бактерии се срещат често във водоизточници, а виреят и се размножават най-добре при температура около 40º-50º С –условия, каквито водата в бебешкото корито щедро им предоставя. Освен тях във вътршността на гумените патета за вана учените установяват и наличие на бактерии от вида Pseudomonas aeruginosa, които са основен причинител на вътреболнични инфекции и на сериозни заболявания като кистична фиброза и др. Двата типа бактерии се срещат с огромна честота във вътрешността на гумените патета и с концентрации от около 70 милиона броя на квадратен сантиметър площ.

 

Това е стряскащо висок брой, при условие че бактериите са потенциални патогени, с които бебешката имунна система много трудно би могла да се пребори.

 

Чистата вода не може да осигури достатъчно хранителни вещества за развитието на тези микроорганизми, но епителът, лющещ се от бебешката кожа, както и някои съставки на сапуните и гумата, от която играчките за баня са направени, са истински деликатеси за бактериите. Така с всяко следващо ползване патето за вана става източник на все по-голямо количество от тях.

 

 

Учените споделят, че редовният контакт с тези бактерии е основна причина за развитие на очни, ушни и чревни инфекции в бебешка и детска възраст.

 

Проучването на швейцарските учени е публикувано наскоро в журнала Biofilms and Microbiomes. Посочва се като първо по рода си, посветено на потенциалните рискове от инфекции причинени от невнимателно къпане на бебетата. Целта на учените е да повишат информираността на младите родители за скритите опасности при отглеждането на бебето. Очевидно е необходимо да се обърне по-сериозно внимание на качеството на материалите, от които се произвеждат бебешките играчки, особено тези, с коит обебето влиза в контакт ежедневно.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter