ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Разбиха мита за 5-те секунди при изпусната на пода храна

Puls.bg   |   30 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Разбиха мита за 5-те секунди при изпусната на пода храна

Източник: iStockphoto

Всеки е изпускал храна на земята и на никой не е чуждо изкушението да си я изяде дори когато я е изпуснал навън, особено ако хапва нещо много вкусно. Тези, които не устояват на изкушението, имат едно основно оправдание. Счита се, че ако храната е престояла на пода неповече от 5 секунди, тя може спокойно да бъде изядена, защото за толкова кратък контакт няма как да се покрие с опасни бактерии или замърсители.

 

Този принцип беше известен като правилото на 5-те секунди. Вече е по-удачно да го наричаме не правило, а мит. Мит, който наскоро беше разбит.

 

Доколко е безопасно да ядем храна, която сме вдигнали много бързо след изпускането й на пода се заема да установи екип от университета Рутгерс в Ню Джърси, САЩ. За целта учените използват 3 типа храна – пъпеш, хляб и желиран бонбон. Проследява се доколко се замърсяват тези храни след изпускане върху 4 типа повърхности – стоманено покритие, керамичен плот, дървен паркет и килим. За целта на проучването всяка настилка е държана известно време на открито, за да влезе в контакт с повече от циркулиращите из въздуха замърсители и микроорганизми. В последствие е подсушена, за да имитира максимално условията вкъщи или навън, където най-често изпускаме храна.

 

В хода на проучването учените са имитирали близо 130 различни ситуации, в които всеки тип храна е престоявал на всеки тип настилка за периоди от 1, 5 или 30 секунди, в някои случаи – за по 5 минути. След всеки опит са събирани обстойни лабораторни данни за това доколко замърсена е храната и с какво. Резултатите са интересни и показват, че правилото за 5-те секунди носи известна логика, но не бива да се приема за чиста монета.

 

 

Установява се, че колкото повече време престоява храната на земята, толково повече замърсители и бактерии полепват по повърхността й. Факт е обаче и това, че в някои случаи се наблюдава мигновено захващане на опасни замърсители върху нея, т.е. замърсяване още с първия контакт. Именно тези данни са причина учените да нарекат петсекундното правило по-скоро мит.

 

Най-голямо количесто бактерии се установяват върху повърхността на пъпеша, дори при кратък престой на земята. Това се обяснява с мократа му повърхност и с адхезията на бактериите по нея. Най-малко бактерии полепват по повърхността на желираните бонбони. По отношение на повърхностите най-замърсяващи са оказват керамичните и метални плотове, а най-малко храната се замърсява при контакт с килими и други по-неравни и грапави повърхности.

 

Факт е, че дори при секунден контакт с пода, храната се замърсява. Затова дояждането й след изпускане не е добра идея, независимо къде и за колко е престояла.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter