ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как ни вредят околните шумове?

Puls.bg   |   03 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Как ни вредят околните шумове?

Източник: iStockphoto

Колкото по-високо започваме да ценим личното пространство и тишината на усамотението, толкова по-трудно постижими стават те. Околните шумове вече са толкова неразделна част от заобикалящата средa, че голяма част от тях дори не отчитаме. А това е така не защото не ги чуваме, а защото мозъкът си е изградил собствена филтрираща система, с която да се предпази от разрушителния ефект на силните околни шумове.

 

И въпреки че голяма част от тях не ни стряскат, когато вниманието ни е ангажирано, околните шумове не отминават без да се отразят на здравословното ни състояние. Скорошно проучване, публикувано в журнала на Американския колеж по кардиология доказва какво е конкретното влияние на силните шумове върху здравето ни. Оказва се, че те афектират не само слуха. Последствията може да бъдат много по-сериозни.

 

Силните околни шумове, дори краткотрайни, увеличават риска от сърдечни проблеми като коронарна артериална болест, високо кръвно налягане и аритмия. Колкото по-шумна среда обитаваме и колкото по-продължително се излагаме на силни шумове, толкова по-висок е рискът те да ни навредят. В това число влизат и мометни силни шумове като клаксоните и алармите на автомoбилите, сирените на специализираните автомобили, шумът от преминаващи самолети и др.

 

Връзката между шумовото замърсяване и сърдечните проблеми се обяснява с 2 основни фактора:

  • Шумът влошава качеството на съня ни, защото приятната тишина е все по-трудно постижима дори нощес;
  • Силните шумове растройват хормоналния баланс и водят до увеличаване секрецията на стресови хормони, които с времето увреждат сърцето и съдовете. Счита се, че околните шумове са сред основните причини за натрупване на прекомерен стрес;

 

 

Учените подчертават колко важно е данните от проучването да се разглеждат в правилния аспект. Те не доказват, че излагането на силни околни шумове е пряка причина за сърдечни проблеми. Данните им обаче сигнализират, че шумовото замърсяване е сериозен рисков фактор за развитието на такива. Те оценяват ролята му като много близка до тази на високия холестерол и затлъстяването. Околният шум дори засилва негативното влияние на тези фактори.

 

Тези данни допълват общата представа за негативния ефект на шумната среда. Тя се асоциирса също и с риск от тревожни разстройства, депресия и забавено когнитивно развитие при децата.

 

Само допреди десетина години считахме околния шум за дразнещ фактор. Днес мозъкът ни постепенно се адаптирал към него и може да не усещаме толкова силно влиянието му, но не защото е намалял. Напротив – шумовото замърсяване постоянно се увеличава и рискът от негативни последствия за здравето нараства пропорционално. С това и нуждата от осигуряване на колкото се може по-спокойна обстановка, което, за добро или лошо, остава лична отговорнoст за всеки.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter