ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лоша прогноза: шоколадът изчезва глобално до 2050 г.

Антон Асенов   |   13 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Лоша прогноза: шоколадът изчезва глобално до 2050 г.

Източник: iStockphoto

Климатичните промени са дългосрочен проблем, застрашаващ съществуването на почти всички живи организми на планетата, включително човека. И докато ние като биологичен вид имаме сравнително широка способност за аклиматизация, редица растителни видове не разполагат с такава и за тях глобалното затопляне може да се окаже пагубно в много краткосрочен план.

 

Сред тези най-застрашени видове попада и какаовото дърво. Според скорошно проучване то е толкова чувствително към неблагоприятните климатични промени, че само в рамките на 30 години огромните плантации от какаови дървета може да бъдат унищожени.

 

Учени от Калифорнийския университет в САЩ изчисляват, че до 2050г. шоколадът във вида, в който го познаваме днес, може да е изчезнал напълно. Затова учените стартират глобална инициатива за защита на каковите дървета преди да е станало твърде късно.

 

Макар да изисква прилагане на методи, характерни за генното модифициране на органичните продукти, тази инициатива се счита за най-ефективно средство, което ще позволи да се радваме на шоколадовите продукти и по-далечно бъдеще. Така, в момента се разработват лабораторни модификации на какаовото дърво, които да разполагат с приспособления за оцеляване при далеч по-неблагоприятни условия на средата.

 

 

В естествения си вид това растение може да обитава само територии, където количеството на валежите, температурата и влажността се запазват на практика постоянни през цялата година. На тези условия отговаря много малка част от сушата на планетата, разположена в близост до екватора от двете му страни. А именно в тези най-постоянни в климатично отношение зони на Земята вече се наблюдават най-отчетливи промени в метеорологичните условия, които може да се окажат пагубни за развитието на какаовото дърво в сегашния му вид.

 

Добрата новина е, че все още не е късно да се вземат мерки за спасяването му без нужда от генетични намеси и разработване на ГМО какао. Защото колкото и приспособим да е човекът към изменящите се условия, една планета без шоколад е сред обитанията, които със сигурност никой не би искал да си представя като възможен вариант. Със сигурност не и в толкова близко бъдеще.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter