ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Добра идея ли е чашата за кафе в офиса?

Puls.bg   |   12 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Добра идея ли е чашата за кафе в офиса?

Източник: iStockphoto

Две неща обединяват всички офиси – душният и застоял въздух и неизменните чаши за кафе, разположени върху бюрата на работещите. И между тези две неща има нещо, което ги обединява. Това са бактериите, които населяват офисните помещения, и които чашите за кафе щедро приютяват.

 

Така освен удобен съд за ежедневно приготвяне на ободряваща напитка, чашата ни за кафе в офиса се явява и развъдник на микроби, които ние несъзнателно делим с останалите, въпреки че чашата ни е лична.

 

Тук се появява въпросът за това колко често е необходимо да измиваме чашата си за кафе в офиса, при условие че тя е изложена на толкова много микроорганизми. Факт е, че на работното място рядко имаме възможност да измием чашата си толкова добре, колкото бихме могли да го направим вкъщи. И трябва да компенсираме това с по-често измиване.

 

Научен екип от щата Калифорния, САЩ търси отговора на въпроса колко често трябва да става това. Учените установяват няколко интересни факта.

 

Данните им сочат, че в най-голямо количество бактерии се откриват в офиси, където по-голяма част от работещите са мъже. Това респективно означава, че и съдовете, които се ползват в такива офиси са по-замърсени и потенциално опасни за здравето. Според учените поне 90% от чашите за кафе на работещи в такива офиси са покрити с опасни бактерии, които почти никога не се отстраняват напълно при измиване.

 

 

Заключенито на научния екип е, че дори да ползваме добре измита чаша, трябва да изпиваме съдържанието й в рамките на най-много един час, защото след това време течността в нея става опасно населена с бактерии. Най-сериозно замърсяване се отчита при консумация на кафе с мляко и захар, защото тези добавки съдействат за много по-бързо размножаване на бактериите. В такива случаи е добре чашата да се почиства добре веднага след изпиване на съдържанието й.

 

Лошата новина в случая е, че почти няма на какво да разчитаме, за да си гарантираме качествено почистване на чашата за кафе в офиса. Факт е, че дори да разполагаме с кухня, домакинските гъби, които ползваме в нея, са сред най-замърсените кухненски пособия. Ползването им може само да влоши състава на микрофлората, ползваща чашата ни като свой дом. Затова учените препоръчват да взимаме чашата си редовно вкъщи, където да я почистваме добре.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter