ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво прави незалепващите тигани опасни за здравето?

Puls.bg   |   09 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Какво прави незалепващите тигани опасни за здравето?

Източник: iStockphoto

От известно време учените отдават повишено внимание на употребата и действието на химични съединения, които масово навлизат в употреба в ежедневието ни, без да са достатъчно добре проучени. Сред тези съединения е и т.нар. перфлуороалкил и неговите производни, ползвани при направата на незалепващи тигани и водонепромокаеми опаковки за фаст фууд продукти.

 

Оказва се, че перфлуороалкилите вече нашироко са навлезли в употреба за битови нужди, а за разлика от много други химикали, те може да провокират видими последствия върху състоянието на тялото ни. И колкото по-подробно учените проучват действието на перфлуотоалкилите, толкова по-ясно става, че тези последствия са предимно негативни.

 

Учени от Харвардския университет съобщават, че тяхно проучване асоциира перфлуороалкилите с повишен риск от висок холестерол, затлъстяване, имунни нарушения, ракови заболявания и др. Пак според учените основната заплаха за натрупване на тези токсични съединения в организма създава редовната употреба на незалепващи тигани в домакинството.

 

Данните на харвардските учени идват от специализирано проучване, проведено сред 700 души с наднормено тегло и затлъстяване. След 6-месечно стриктно съблюдаване на здравословен хранителен режим при всички тях са установени позитивни промени в теглото. Само една година след прекратяване на стриктната диета обаче при около 95% от участниците в проучването се установява ново повишаване на теглото. Ефектът е често срещан при отслабващите и се означава като йо-йо ефект. Интересното при конкретното проучване е, че учените асоциират връщането на загубеното тегло именно с последствията от редовното ползване на продукти, съдържащи перфлуороалкил.

 

Данните сочат, че успешно стопените чрез диетата излишни килограми се връщат най-бързо и в най-голяма степен при хората, които най-често консумирали храни, приготвени на незалепващи тигани. Интересното е, че йо-йо ефект се установява и при хора, които продължават да се хранят здравословно, но редовно приготвят храната си именно на кухненски съдове, съдържащи перфлуороалкилни съединения.

 

 

При проследяване състоянието на тези участници се установява, че в кръвта им има най-високо съдържание на перфлуороалкили, което се свързва със забавяне на метаболизма, а оттам – и с негативен ефект върху теглото. Учените считат, че в дългосрочен план този ефект води до хронични проблеми с холестерола и кръвното налягане, до нарушения в дейността на имунната система и в най-лошия случай – до повишаване риска от ракови заболявания.

 

Най-сериозните последствия съответно застрашават хората, които най-редовно ползват незалепващи тигани и други пособия, съдържащи опасните химични съединения.

 

Учените подчертават, че проучването им е по-скоро наблюдателно и няма как да докаже пряката роля на перфлуороалкилите за влошаване на здравословното ни състояние. Налице е обаче ясна асоциация между високите им нива в организма и високият риск от здравни последстия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter