ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко опасни са ароматните пръчици?

Антон Асенов   |   09 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Колко опасни са ароматните пръчици?

Източник: iStockphoto

Ако обичате често да си палите ароматни пръчици вкъщи, време е да се замислите дали не прекалявате. Макар да внасят в някои случаи много приятен аромат в дома и да добавят щипка спиритуализъм и медитационен момент към приятното усещане да сме си вкъщи, рискът повече да си вредим с тях, отколкото да си помагаме, е налице.

 

Редовното опушване на дома с ароматни пръчици може да е вредно дори за здравите хора, а за някой с хронични здравословни проблеми последствията може да са много сериозни.

 

Токсични са на клетъчно ниво
С горенето на ароматните пръчици се отделят димни продукти, включващи и  фини прахови частици, които действат директно на клетките и може да отключват мутации в ДНК.

 

Дразнят лигавицата на дихателните пътища
Димът на ароматните пръчици съдържа дразнещи респираторната лигавица съставки и отключва кашлица и хрема при много хора. Проучвания сочат, че ефектът на този дим върху дихателните пътищa е по-негативен дори от цигарения. Освен това опасните частици в него са много по-фини от тези в цигарения дим и може да достигнат много по-дълбоко по протежението на дихателната система.

 

Влошават симптомите на астма
Дразнещият ефект на дима на ароматните пръчици е най-осезаем при астматиците и може да доведе до бързо влошаване на симптомите.

 

Обострят проявите на дерматит
Потърпевши от дразнителите, отделяни при горене на ароматните пръчици, са не само дихателните пътища. Фините частици, разнасяни из въздуха, контактуват и с кожата. Разтваряйки се в кожния себум, те може да отключат алергични реакции или да обострят проявите на контактен дерматит.

 

 

Предизвикват главоболие
Успоредно с приятния аромат, редовното горене на ароматни пръчици насища въздуха вкъщи и с въглероден оксид. Честото излагане на високи концентрации от него се асоциира със замаяност и отключване на хронични пристъпи на главоболие.

 

Провокират сериозни белодробни увреждания
Проучванията сочат, че сред народите, където паленето на ароматни пръчици е част от културната идентичност, се отчита най-голяма честота на сериозните респираторни заболявания като хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Заболяването се асоциира основно с тютюнопушенето, но се оказва, че димът от ароматните пръчици е по-сериозен рисков фактор за развитието му.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter