ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лична отговорност ли е чистият въздух?

Puls.bg   |   10 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Лична отговорност ли е чистият въздух?

Източник: iStockphoto

Според докладите на Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха днес представлява по-голяма заплаха за здравето на човечеството от ебола и СПИН взети заедно. Едновременно с разкриването на изключително широкия спектър на здравни проблеми, породени от атмосферното замърсяване обаче продължават да се регистрират и все по-крайни степени на запрашаване на въздуха.

 

През последните 2 дни у нас се регистрира замърсяване на въздуха в пъти над нормата. Най-съществено завишение се отчита при фините прахови частици и вредните газове.

 

Че зимните условия са в основата на рекордно мръсния въздух у нас тези дни, няма съмнение. Безспорен е обаче и фактът, че стъпките за неутрализиране на този ефект са крайно неефективни. Пристигат препоръки за това отоплението с твърдо гориво да се замени с електрически уреди. Подобни призиви са колкото наивни на фона на огромното замърсяване, толкова и показателни за това, че изчистването на въздуха зависи и от личната инициатива на всеки. Ако всеки човек лимитира влиянието, което оказва на качеството на въздуха, позитивен ефект ще има.

 

Основните замърсители на въздуха у нас, и най-вече в столицата, са продукт на 2 фактора – изключително интензивния трaфик и битовото замърсяване. Вследствие на тях във въздуха през последните дни са се натрупали рекордни количества фини прахови частици, серни и азотни окиси. В условията на мъгла и климатични условия, които затрудняват разнасянето на тези замърсители, в определени зони концентрацията им е десетки пъти по-висока от считаната за безопасна.

 

Здравните последствия от трайното излагане на високи дози токсични газове и фини прахови частици са разностранни. Според СЗО няколко милиона души годишно умират от усложнения породени точно от тези фактори и общият им брой надвишава този на общите жертви на глобални заплахи като СПИН-а, еболата и маларията.

 

Сред добре известните последствия от инхалацията на високи дози фини прахови частици, серни и азотни окиси спадат:

  • Непоправими увреждания на клетките по лигавицата на дихателната система;
  • Нарушаване на газообмена в белия дроб;
  • Намаляване на белодробния капацитет;
  • Развитие или обостряне на астма и всякакъв тип алергични или автоимунни заболявания;
  • Влошаване на сърдечната дейност;
  • Поява на диабет;

 

В условията на повишена грипна заболяемост тези фактори може да доведат до сериозни усложнения на грипа и много по-трудно възстановяване на организма от инфекцията.

 

Най-податливи на тези последствия са хората с хронични здравословни проблеми, възрастните и бременните. Мръсният въздух може да провокира директни мозъчни увреждания при плода.

 

 

Намаляването на индивидуалното влияние върху качеството на въздуха е задача на всеки човек при такива условия. Лична отговорност обаче е и минимизирането излагането на мръсния въздух.

 

Препоръчва се колкото се може по-кратко стоене на открито, избягване зоните с най-интензивно улично движение и полагането на максимални грижи за почистване на въздуха вкъщи и в работните помещения. В подобни условия проветряването далеч не е основна и най-ефективна мярка. По-позитивен би бил ефектът от носенето на защитни маски, ползването на филтриращи въздуха уреди и овлажнители. Добро решение би било и да се лимитира ползването на вентилаторни отоплителни уреди, които разпръскват праховите частици в дома.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter