ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кога алуминиевото фолио трови храната?

Puls.bg   |   08 януари 2018   |   Коментари 1
   
   
Кога алуминиевото фолио трови храната?

Източник: iStockphoto

Наред с безспорните му функции да подпомага печенето на различни храни във фурна, много хора ползват алуминиево фолио и заради удобството да пакетират храната си с него. И докато печенето рядко изисква ползване на фолиото за повече от 2-3 часа, при пакетиране на храни те често остават с контакт с него за много по-дълъг период от време.

 

В някои случаи това може да повлияе качеството на храната и консумацията й да бъде опасна за здравето.

 

Алуминият във фолиото му придава изявени отразяващи свойства, които помагат за задържане на топлината под него и за блокиране достъпа на светлина и въздух до опакованата храна. В резултат се запазват нейният аромат, влажност и топлина. И, уви, се създават условия за негативни последствия от консумацията й.

 

Идеалният и най-безопасен вариант за ползване на алуминиево фолио за съхранение на хранителни продукти и запазване на температурата им изисква то да не е в директрен контакт с тях. Създаденият по този начин въздушен буфер ще осигури перфектно изолационно покритие. В допълнение избягването на директния контакт между фолиото и храната няма да позволи негативни взаимодействия между тях.

 

Въпросните негативни последствия от използването на алуминиево фолио в кулинарията може да настъпят в 2 аспекта.

 

От една страна, задържането на топлината и влагата в храната за повече от 3-4 часа създава условия за размножаване на евентуални болестотворни бактерии в храната, особено ако тя се държи извън хладилник. Заразяването на храната може да не се отрази на вкуса или аромата й в рамките на тези няколко часа. Възможно е обаче консумацията й да внесе в организма достатъчно количество от болестотворните бактерии, което да доведе до опасно хранително натравяне.

 

 

От друга страна, съхранението на прекалено горещи храни или такива с високо съдържание на органични киселини в алуминиево фолио може да доведе до освобождаване на алуминиеви йони в тях, особено ако са в директен контакт с фолиото. При продължително съхранение и при редовно ползване на алуминиевото фолио за такива цели може да се натрупа прекомерно количество от химичния елемент в организма и да настъпи алуминиева интоксикация.

 

Ползите от алуминиевото фолио за приготвянето и съхранението на храни са безспорни стига да не се допуска прекалено продължителен контак между тях. Когато се ползва с необходимото внимание обаче фолиото ще продължи да внася удобство в ежедневието ни.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ГРН     2018-01-10 16:06:31
Би следвало да знаете, че алуминия НЕ се резорбира в стомашно-чревния тракт (с изключение при някои патологии на лигавицата). Благодарение на това има антиацидни препарати на база алуминиев хидроксид - алмагел и подобни.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter