ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кое е идеалното работно време за вас?

Антон Асенов   |   22 декември 2017   |   Коментари 1
   
   
Кое е идеалното работно време за вас?

Източник: iStockphoto

Оказва се, че времето, по което започваме и приключваме работа, има по-голямо значение, отколкото предполагаме. То може пряко да повлияе биологичния ни часовник и да се отрази не само на съня, но и на общото ни здравословно състояние.

 

Доказателство за това дава проучване на британски учени. В опит да установят дали работното време на служебно ангажираните хора съвпада с личните им предпочитания, учените организират мащабно допитване. Очаквано, работещите хора имат различни предпочитания за начален и краен час на работния си ден.

 

Най-предпочитан е диапазонът от 8 до 16 часа, а веднага след него се нарежда диапазонът от 10 до 18 ч.

 

Според учените тези предпочитания отговарят на усещането на хората за това кога са най-работоспособни. По-подробният анализ на данните обаче показва, че двата най-предпочитани часови диапазони за работно време са избирани от точно определени възрастови групи и за това има чисто биологично обяснение.

 

Установено е, че до 24-годишна възраст хората предпочитат да спят до по-късно сутрин и с оглед на това по-младите работещи хора търсят работно време, което да започва след 10 часа. Между 14- и 24-годишна възраст се наблюдават сериозни промени в работата на биологичния часовник и всяко насилствено изменение може да доведе до хронични проблеми със съня. Именно това обяснява изборът на по-младата прослойка на работещите хора.

 

За сравнение, преобладаващата част от хората на възраст около 50 години, които са взели участие в проучването, предпочитат по-ранен старт на работния ден. Най-предпочитанo от тях е работнo време в диапазона от 8 до 16 ч.

 

 

На база на тези резултати учените правят едно важно заключение. Най-важният фактор е не в колко часа ще започнем работа, а в колко ще се налага да се будим сутрин.

 

Повечето хора се будят за работа с аларма, а причина за това е фактът, че работното им време не е съобразено с техния биологичен часовник. Именно желанието да се придържат максимално близо до него е причина младите хора да предпочитат по-късно начало на работния ден, а възрастните – по-ранен.

 

Биологичният часовник определя в голяма степен общото ни състояние, а оттам и работоспособността ни.

 

Най-работоспособни са хората, които успяват да синхронизират работното си време с естествените биоритми на организма си. За съжаление, това невинаги е възможно. По-често се налага да синхронизираме биологичния часовник с работното си време. И лекичко да завиждаме на работещите от вкъщи.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Р.     2017-12-22 09:31:17
На 35 съм, обаче преди 10 часа направо си е жив кошмар. Никакви сили и нула работа, само седя в офиса, пия кафе и нищо. Така, че от 10 до 18, че ако трябва и до 18,30, само зимата да не ми се налага да ставам по тъмно!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter