ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сапун или антибактериален гел за по-чисти ръце?

Puls.bg   |   11 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Сапун или антибактериален гел за по-чисти ръце?

Източник: iStockphoto

Нуждата от добра лична хигиена през зимата изисква да подберем най-качествена грижа за почистване на ръцете. Тя трябва да отговаря на две главни условия.

 

Първо - трябва да неутрализира ефективно микробите, за качествена превенция на инфекциите в сезона на грипа. Второ – трябва да щади максимално кожата на ръцете, която и без това е подложена на сериозни изпитания през струдения сезон.

 

В този ред на мисли изборът се свежда основно до два продукта – употреба на сапун или на новото поколение средства за почистване на ръцете – антибактериалните гелове.

 

Информираният избор тук изисква да се подчертае, че основно изискване от хигиената на ръцете през зимата е да се гарантира защита от опасните микроорганизми. Това включва както неутрализирането им, така и последващото им премахване. Ясно е, че всеки би предпочел удобството от гел, който втриваме и не изисква отмиване, но това не гарантира премахване на микробите. В този аспект по-ефективен е сапунът.

 

Предимства на сапуна пред антибактериалния гел за ръце

Основно предимство на сапуна е комплексното му действие в няколко насоки:

 

  • Съставът на повечето сапуни е доказано ефективен за разрушаване капсулната обвивка на грипния вирус, включително и на повечето бактерии;
  • Измиването със сапун и вода премахва микробите, но и почиства ръцете от мръсотията, която може да приюти и задържи опасни микроби;
  • Доказано е, че сапунената вода свързва, неутрализира и премахва и някои опасни съединения, срещу които антибактериалните гелове са неефективни – пестициди, хербициди и др. химикали;

 

 

В допълнение към тези предимства на сапуна, антибактериалните гелове имат още един недостатък. Повечето от тях съдържат алкохол, който пресушава дразни кожата на ръцете и при редовна употреба може да я пресуши прекомерно. Типовете антибактериални гелове, които са без алкохол, не гарантират кой знае колко качествена защита от микробите.

 

Експертите посочват безспорните ползи на антибактериалните гелове за дезинфекция, но подчертават, че те са по-лесно приложими за почистване на повърхности в болнични заведения и за дезинфекция на ръцете тогава, когато това се налага много често или когато нямаме достъп до вода. В другите случаи най-ефективно и качествено почистване на ръцете може да се постигне с измиването им със сапун и вода.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising