ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Замърсеният въздух също фактор за остеопороза

Puls.bg   |   13 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Замърсеният въздух също фактор за остеопороза

Източник: iStockphoto

Замърсителите във въздуха повлияват загубата на костна плътност и повишават риска от преждевременна остеопороза и сериозни фрактури на скелета. Рискът е налице и при мъжете. Това сочат данните от проучване на Колумбийския университет, публикувано в журнала The Lancet.

 

Причина за провеждане на проучването е установяването на повече случаи на скелетни фрактури в райони по света, където е регистрирана най-сериозна замърсеност на въздуха. По-задълбоченият анализ показал, че именно еко средата в тези райони има първостепенна роля за по-високата честота на проблемите с костния апарат сред населението.

 

Данните са събирани в продължение на 8 години с цел проследяване дългосрочния ефект от замърсяването върху костното здраве. Счита се, че най-значима роля за намаляването на костната плътност имат т.нар. фини прахови частици. Установено е, че дори минимално повишаване на концентрацията им във въздуха може да доведе до зачестяване случаите на фрактури сред възрастните хора с времето.

 

За съжаление, все повече са местата по света, където концентрацията на фини прахови частици във въздуха е над нормата, в някои случаи стотици пъти. Сред тях е и нашата столица.

 

Зависимостта между замърсяването на въздуха и костната здравина се обяснява с една пряка закономерност. Проучването на специалистите от Колумбийския университет доказва, че при хората, които живеят в места с трайно замърсен въздух, се установяват хронично ниски нива на т.нар. паратиреоиден хормон, или паратнормон.

 

 

Той се секретира от околощитовидните  (паращитовидни) жлези и е основен регулатор на процеса на отлагане и извличане на калций от костите. Ниските нива на паратхормона показват високи нива на калций в кръвта – състояние дължащо се на повишеното извличане на елемента от костите. При хронично ниски нива на паратхормон се установява по-бърза загуба на костно вещество, отколкото организмът може да произведе. Това е основен предразполагащ към остеопороза фактор, асоцииран с повишена чупливост на костите.

 

Ускорената загуба на костно вещество и повишеният риск от остеопороза са често срещан проблем за жените в периода на менопаузата, когато дефицитът на естроген също компрометира здравината на костите. Данните от посоченото проучване обаче показват, че замърсяването на въздуха може да доведе до преждевременна изява на тези проблеми и че повишеният риск е налице и при мъжете.

 

Така опасността от влошаване здравето на костите се превръща в поредното научно доказано последствие от прекомерното замърсяване на въздуха, успоредно с потенциалните белодробни, сърдечносъдови или когнитивни проблеми, включително в детска възраст.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter