ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Замърсеният въздух вреди на паметта при детето

Puls.bg   |   11 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Замърсеният въздух вреди на паметта при детето

Източник: iStockphoto

Формирането и развитието на когнитивните функции при децата зависи много силно от условията на заобикалящата среда, включително от екологичните фактори. При децата, живеещи в райони с повишена замърсеност на въздуха, рискът от забавено развитие на когнитивните функции и особено от проблеми с паметта, е значително повишен.

 

В условията на крайно замърсен въздух в почти всички големи градове, този факт трябва да се има предвид от всички родители на малки деца и най-вече от тези, които вече отчитат проблеми с паметта на своите наследници.

 

Връзката между проблемите с паметта в детска възраст и замърсеността на въздуха е доказана от проучване, публикувано в журнала Environmental Pollution. Според екипа, провел проучването, отслабването на паметта при децата е пряко последствие от редовното им излагане на фини прахови частици във въздуха, в комбинация с въглеродните емисии, отделяни от моторните превозни средства.

 

Силното влияние на тези фактори при децата се обяснява с 2 особености: по-малката белодробна вместимост и по-учестеното им дишане спрямо тези при възрастните хора. Тези фактори способстват за много по-бърза и силна изява на последствията от вредните частици във въздуха.

 

Данните от проучването са получени след проследяване състоянието на 1200 деца в Барселона, обединени от една особеност – ежедневно ходели пеша на училище и били изложени на вредното влияние на замърсения въздух за продължителен период от време всеки ден. В продължение на 12 месеца са отчитани състоянието на паметта, концентрацията и способността им да запаметяват информация. След сравняване на данните с тези, считани за нормални в съответната възрастова група, учените установяват около 5% по-нисък когнитивен капацитет при децата, редовно излагани на замърсен въздух за продължително време.

 

 

Според учените въпросът със замърсеността на въздуха вече трябва да бъде разглеждан и от гледна точка на последствията върху паметта и концентрацията при децата. В тази връзка те предлагат възможност на всеки родител да се погрижи за ограничаване негативния ефект на екологичния фактор чрез редовно стимулиране на когнитивните функции на децата.

 

За целта може да се разчита на оптимизиране на хранителния режим и включване в него на продукти, помагащи за подобряване на паметта. Учените, провели посоченото проучване, препоръчват още при първи симптоми на проблеми с паметта да се повиши консумацията на т.нар. храни за мозъка като:
 

Бобовинки – високото количество витамин С и други мощни антиоксиданти значително подобряват паметта в детска възраст.

 

Мляко – естествено съдържащият се в него антиоксидант глутатион подобрява мозъчната дейност.

 

Ядки и семена – орехите и тиквените семки са сред най-пълноценните източници на цинк и омега-3 мастни киселини, които стимулират активността на мозъка и помагат за заздравяването на паметта.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter