ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отново оспорват безопасността на електронните цигари

Puls.bg   |   04 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Отново оспорват безопасността на електронните цигари

Източник: iStockphoto

Появата на електорнните цигари се сочеше като безопасна алтернатива на тютюнопушенето и голяма част от загрижените за здравето си пушачи се насочиха към тях за минимизиране последствията от вредния навик. Само няколко години по-късно, вече е ясно едно – безопасно пушене няма, независимо дали държим обикновена или електронна цигара.

 

В потвърждение на това преди 2 дни група американски учени пувликуват в журнала Tobacco Control резултатите от свое 5-годишно проучване. То е посветено на изчисляване ползите за здравето на пушачите при замяна на стандартните цигари с електронни. Търсейки евентуални ползи обаче, изследователите установяват, че много по-съществено значение има запазването на голяма част от вредите от цигарите, дори те да са от електронен тип.

 

Използвайки 2 математически модела, учените представят резултатите от проучването си в 2 форми, означени съответно като оптимистична и песимистична. И в двата случая се приема, че потребителите заменят тютюневото изделие с електронна цигара. Така разликата в резултатите би могла да се отдаде единствено на разликата между последствията при употреба на двата различни типа цигари. Оказва се, че разлика по отношение на безопасността има, но е много по-малка от очакваната.

 

Според оптимистичния вариант, който приема, че електронните цигари изцяло компенсират вредите от тютюневите, смъртните случаи в САЩ от асоциираните с тютюневия дим заболявания ще намалеят с около 7 милиона. Това би бил ефектът, ако в рамките на 10 години пушачите извършат пълен преход към електронни цигари.

 

Задълбоченото проучване на ефекта от пушенето на електронни цигари обаче показва, че и те крият сериозни рискове за здравето. Макар и по-слаби от тези на стандартните цигари, тези рискове са факт.

 

 

Електронните цигари също крият риск от пристрастяване към никотина. Освен това при потребителите на електронни цигари се установяват по-високи от нормалните нива на адреналин в сърдечния мускул, повишено количество провъзпалителни фактори в кръвта и високо ниво на оксидативен стрес, т.е. дори в електронен вид, пушенето провокира свръхпроизводство на свободни радикали.

 

Затова като по-акуратни учените сочат данните от песимистичната форма на резултатите от проучването си. Според тях замяната на обикновените с електронни цигари от страна на активните пушачи ще доведе до много по-нисък спад в смъртността, асоциирана с последствията от тютюнопушенето. Този спад ще бъде за сметка на единственото предимство на електронните цигари, а именно спестяването поглъщането на тютюневия дим и съдържащите се в него токсини. На фона на другите негативи на електронните цигари обаче ефектът от това предимство е пренебрежимо нисък.

 

Така единствената удачна и напълно безопасна алтернатива на тютюнопушенето за момента остава отказването на цигарите под всякаква форма.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter