ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо са опасни въшки, бълхи, дървеници и други?

Александра Игнатова   |   27 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо са опасни въшки, бълхи, дървеници и други?

Източник: iStockphoto

Много хора изпитват ужас от пълзящите и хвърчащи насекоми. До колко тази реакция ни е вродена или наложена като навик още от ранно детство - трудно е да се определи. За сметка на това, отбягването им има логика и причина. Знае се, че пренасят заболявания и са опасни, но кои им свойства ги правят такива вредители?
 
Нека изтупаме внимателно старите дюшеци, да поровим в цепнатините на паркета и да видим какво ще изпълзи от там:

1. Хлебарки

Малки или големи, черни или кафяви – всички всяват еднакъв смут. Тяхното значение за човека се състои в това, че са механични преносители на заболяванията. Особеностите на анатомията им са такива, че по тялото им лесно прилепват вируси, бактерии, едноклетъчни паразити и яйца на хелминти. Също така ги отделят и с изпражненията си. 
 
Хлебарката няма да ухапе човек или да смуче от кръвта му, но пък може да остави причинителите на холера и възвратен тиф в храната му. Не стига това, ами и ако достатъчно съобразително сме пакетирали всички хранителни продукти, хлебарките могат да повредят книги, кожа и вълнени изделия като ги използват за храна. 

2. Мухи

В света на насекомите разнообразието е богато – мухи месарки, хапещи мухи, волфартови, кръвосмучещи, мухата цеце... Все паразитни мухи, които пренасят много нещастия по света във вид на тежки инфекзиозни заболявания. Не по-малко внимание обаче, особено в България, заслужава семплата домашна муха. Подобно на хлебарките, мухите са чисто механични преносители с тази разлика, че имат свободата да летят навсякъде.
 
Болестотворното им значение се състои в това, че при своите пътешествения мухите обикновено имат достъп едновременно както до торища, помийни ями, отходни канали, боклуци, храчки, канали и други нечистотии, така и до всичко в ежедневието на човека – хранителни продукти, съдове, кърпи. 
 
И така, въпреки спазването на лична хигиена, човекът може да се зарази с дизентерия, холера, хранителни токсикоинфекции, коремен тиф, тения, туберкулоза, трихинелоза, дизентерийна амебиаза, аскаридоза... Списъкът е дълъг.

3. Бълхи

Те са дребни насекоми, не могат да летят, но пък са умели в скачането. Има такива въшки, които паразитират предимно по човека, но всички видове не са крайно придирчиви и нямат проблем да скачат на гостоприемници от различен биологичен вид – например от плъх или куче на човек. 
 
Вредител е по две основни причини. На първо място в качеството си на паразит, тя смуче кръв от човека и чрез слюнчения секрет предизвиква сърбеж, безпокойство и местни възпалителни реакции по кожата. На второ и по-важно място, бълхата е преносителят на чумната бактерия. За това основно значение има плъховата бълха, но и другите видове способстват. Чумата не е изкоренено заболяване и все още се регистрират заболели. 
 
Освен чума бълхата e преносител и на бактериите на туларемията и може да служи като междинен гостоприемник на някои тении.

4. Въшки

Подобно на бълхите, те също са шампиони по далечен скок, но са по-капризни от тях и различните видове паразитират само по един биологичен вид. Напускат гостоприемника си  при промяна в неговата температура – ако е много висока (от заболяване) или ниска (след смъртта му). 
 
Главовата и дрешната въшка предизвикват педикулоза – слюнката им има токсично и дразнещо действие върху кожата. При смучене на кръв от заразени хора, те поемат причинителите на петнистия и възвратен тиф. Заразяват човека при смученето с кръв, както и с изпражненията си. Поради силния сърбеж и чесането, обикновено кожата на пострадалия има драскотини и рани, които улесняват заразяването от изпражненията или директно от размачкването на въшката.
 
Срамната въшка може да е срамна, но пък не е толкова опасна. Аналогични са дразнещите й ефекти по кожата, които тук се наричат фтириаза, но не е известно да е преносител на инфекциозни заболявания.

5. Дървеници

Къщната дървеница денем се крие в цепнатините на мебелите и гънките на постелите, а нощем напада и смуче кръв. Тя е опасна с това, че изтощава човек и го безпокои. Отделя болестни агенти с изпражненията си, но го върши в пукнатини, където те остават относително недостъпни за човека. Възможност за заразяване има само при смачкване с ръце на дървеницата.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter