ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доколко дрехите ни защитават от слънчево изгаряне?

Puls.bg   |   17 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Доколко дрехите ни защитават от слънчево изгаряне?

Източник: iStockphoto

Всеки с по-светла и чувствителна кожа трябва да се запознае с някои тънкости в защитата срещу слънчевото изгаряне. Много от популярните методи за слънцезащита не са толкова ефективни, за колкото се приемат.
 
Използването на дрехи за защита например е средство, на което мнозина разчитат повече, отколко на кремовете и спрейовете против изгаряне. Само че, докато някои дрехи са ефективни в блокирането на ултравиолетова радиация, други не спират UV лъчите.
 
Тенът също е продукт на ултравиолетово увреждане на кожата, не само изгарянето. Носенето на дрехи от дънкови платове е особено ефективно в предотвратяването на кожно изгаряне. Този тип плат блокира 99,94% от ултравиолетовото лъчение, оставяйки едва 0,06% от радиацията да достигне кожата. Това е еквивалентът на продукт със слънцезащитен фактор (SPF) около 1700. За този ефект допринася самата материя, изтъкана в плътни, стегнати нишки. 
 
Полиестерите, синтетичните тъкани и тези съдържащи найлонови нишки блокират около 98% от слънчевите лъчи - еквивалентът на продукт със SPF 50. Проблемът при тях е, че възпрепятстват нормалното изпотяване и допълнително затормозяват температурната регулация на тялото.
 
Бяла памучна тениска не може да спре повече от 75% от UV радиацията – еквивалент на продукт със слънцезащитен фактор 5. Това означава че дори под тениската, кожата отново почернява и може да изгори при продължителен престой на слънце.
 
Мнозина правят грешката да обличат подобни бели памучни тениски и да намазват с крем само непокритите от нея части на тялото – ръце, врат, лице, шия и уши, след което се излагат на слънце. Въпреки това гърдите, гърбът и раменете им изгарят, дори под тениската.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter