ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Първа помощ при ухапване от змия

Михаил Чилингиров   |   14 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Първа помощ при ухапване от змия

Източник: Pixabay

От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха за живота на човек. Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, но всеки ухапан може да очаква силни болки, подуване на тъканите, дехидратация, дезориентация, объркване, повръщане, диария, главоболие, ускорен сърдечен ритъм и други.
 
Пепелянката се отличава с характерно рогообразно шипче на върха на главата си. Намира се на пасища, ливади и в близост до скалисти области. Усойницата, от друга страна, се среща предимно в планините, има специфична зигзагообразна ивица по протежението на гърба си и има по-силна отрова от пепелянката.
 
Как да постъпим при ухапване от змия?
 
Първата стъпка: обездвижва се засегнатото място, движенията се минимизират, най-добре е пострадалият да заеме полулегнала позиция за да избегне по-бързото разпространение на отровата в кръвта. Ако ухапаният е сам не се съветва оставане на място, по-добре е бавното придвижване към помощ. В седнало или легнало положение, ухапаното място трябва да се държи на нивото на тялото – ако се държи по-високо, отровата навлиза по-бързо и по-далеч в тялото, а ако се държи твърде ниско – възпалението, подуването и болката се увеличават.
 
Напълно се забранява приемът на аспирин или обезболяващи! Не се прилагат студени компреси – в началато могат да облекчат възпалението, но след 1-3 мин. започват да го усилват. Не бива да се дава храна и вода на постадалите - в крайни случаи по половин-една глътка вода на 30-60 минути е позволено, но всичко повече от това води до ускоравяне на метаболизма и усилване на ефекта от натравянето.
 
Върху мястото на ухапване се поставя чиста превръзка, покриваща не твърде плътно и двете входни рани, но самата рана не бива да се мие. Ако ухапването е върху или около ръката, се съветва премахването на всички бижута и украшения – пръстени, часовници, верижки, гривни. Силно вероятно е да настъпи възпаление и подуване на тъканите, което ще направи свалянето на изброените предмети трудно и болезнено, а ако се оставят се рискува спиране на кръвообръщението.
 
След поставяне и пристягане на превръзката, между нея и кожата трябва свободно да може да се провира пръст – иначе е твърде стегната и отново може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването.
 
След извършване на тази стъпка трябва незабавно да се потърси лекарска помощ и при нужда, да се потегли към най-близкото здравно заведение имащо противоотрова. Желателно е да се направят снимки на змията, за да лекар или друг специалист я разпознае и препоръча най-подходящата противоотрова. В никакъв случай не бива да се правят опити змията да бъде хваната, освен ако опитващият няма професионален опит.
 
Категорично не бива да се пристъпва към опит за изсмукване на отровата – методът е доказано неефективен и не може да помогне на пострадалия. Съществува опасност само за предприемащият изсмукване – змийската отрова може да го засегне дори по-силно от първият пострадал.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter