ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пиретроидните пестициди увреждат развитието на момчетата

Puls.bg   |   13 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Пиретроидните пестициди увреждат развитието на момчетата

Източник: iStockphoto

На 99-тата годишна среща на Ендокринното общество в Орландо, САЩ, учени споделят разкритията си за влиянието на клас химикали, използвани в голяма част от продаваните пестициди и репеленти. Според данните им пиретроидите ускоряват половото съзряване при момчета имащи контакт с тях.
 
Учените от университета на Хангжоу и техният ръководител – д-р Жинг Лиу предупреждават, че по-ранното навлизане в пубертета въобще не е добро за здравето. То се свързва със силно повишен риск от развитието на някои заболявания като рак на тестисите или на гърдата, може да доведе до забавен растеж в крайния пубертет и дори да причини поведенчески проблеми.
 
Пиретроидите са клас пестициди, които влизат в състава на над 30% от всички, използвани в световен мащаб. Използват се както в затворени помещения, така и на открито, предимно за унищожението и прогонването на комари, както и срещу паразити по посевите. Според учените, пиретроидите са силни ендокринни нарушители, които влияят негативно на хормоналният баланс в тялото. След контакт с тялото, пиретроидите могат да се засекат в урината като метаболит, наречен 3-феноксибензоева киселина (3-PBA).
 
В съвремието момчетата навлизат в пубертета между 9-тата и 14-тата си годишнина, но множество фактори от околната среда, предимно токсини, водят до постоянното понижаване на тази възрастова граница. 
 
В изследването на д-р Лиу били включени 463 момчета на възраст между 9 и 16 години. Чрез анализ на получените изследвания от тези деца било установено, че всяко 10%-но покачване на засечените нива на 3-PBA отговаряло на 4%-но повишаване в нивата на лутеинизиращият хормон и фоликулстимулиращия хормон. И двата хормона увеличават производството на тестостерон в развиващото се тяло на момчетата. Това ускорява половото съзряване и развитие, но взима своята цена под формата на различни заболявания, появяващи се обикновено след години – ракови образувания, хормонални нарушения и възможни поведенчески нарушения.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter