ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как замърсеният въздух уврежда кръвта и сърцето?

Puls.bg   |   10 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Как замърсеният въздух уврежда кръвта и сърцето?

Източник: iStockphoto

Наночастиците са микроскопични обекти с диаметър от 1 до 100 нанометра (като ултрафините частици), които особено лесно навлизат в човешкото тяло през белите дробове. Те са продукт на индустриалното и автомобилно замърсяване на въздуха. 
 
Известно е, че въздушното замърсяване повишава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулти. Само в Европа, влошеното качество на въздуха и изпълването му с индустриални и транспортни замърсители причинява близо 400 000 преждевременни смъртни случая всяка година.
 
Връзката между този тип замърсяване и развитието на сърдечносъдови болести все още се изяснява, но учените смятат, че тя се основава на действието на наночастиците. Поради малкия си размер, те преодоляват с лекота защитните механизми на дихателната система и лесно проникват от алвеоларните тъкани на белите дробове към кръвта.
 
Там те се натрупват в налични плакови отлагания по стените на кръвоносните съдове, като ускоряват тяхното нарастване и увреждащ потенциал. 
 
Нивата на наночастици във въздуха на Европа се покачват непрекъснато от десетилетия, въпреки че други стойности на въздушното замърсяване се понижават. За повечето типове наночастици важи правилото, че колкото по-малки са, толкова по-активни са в биологичен аспект. Повишената активност на наноматериали в кръвта води до усиленото производство на реактивни кислородни съединения, включително и увреждащите свободни радикали.
 
 
Свободните радикали представляват високореактивни атоми, молекули или йони съдържащи несдвоен електрон във външната си обвивка, което им позволява лесно и бързо да навлизат в химични взъимодействия с други съединения, като често отнемат електрони от тях - това води до промяна във функциите им, водещи до клетъчни и тъканни увреждания.  
 
Наночастиците могат да бъдат вдишани, погълнати с храни и напитки, а най-малките от тях преминават дори през кожата. Попаднали в кръвта, те могат бързо да достигнат сърцето, мозъка,  бъбреците и други органи. Големите количества наночастици претоварват фагоцитите – имунните клетки „почистващи“ тялото от патогени и замърсители. Това води до повишено отделяне на цитокини и по-бързото настъпване на клетъчна смърт, могат да увредят дори митохондриите и ядрата на клетките, както и да причиняват ДНК мутации. 
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:
 
 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter