ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как замърсеният въздух уврежда кръвта и сърцето?

Puls.bg   |   10 май 2017   |   Коментари 5
Как замърсеният въздух уврежда кръвта и сърцето?

Източник: iStockphoto

Наночастиците са микроскопични обекти с диаметър от 1 до 100 нанометра (като ултрафините частици), които особено лесно навлизат в човешкото тяло през белите дробове. Те са продукт на индустриалното и автомобилно замърсяване на въздуха. 
 
Известно е, че въздушното замърсяване повишава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулти. Само в Европа, влошеното качество на въздуха и изпълването му с индустриални и транспортни замърсители причинява близо 400 000 преждевременни смъртни случая всяка година.
 
Връзката между този тип замърсяване и развитието на сърдечносъдови болести все още се изяснява, но учените смятат, че тя се основава на действието на наночастиците. Поради малкия си размер, те преодоляват с лекота защитните механизми на дихателната система и лесно проникват от алвеоларните тъкани на белите дробове към кръвта.
 
Там те се натрупват в налични плакови отлагания по стените на кръвоносните съдове, като ускоряват тяхното нарастване и увреждащ потенциал. 
 
Нивата на наночастици във въздуха на Европа се покачват непрекъснато от десетилетия, въпреки че други стойности на въздушното замърсяване се понижават. За повечето типове наночастици важи правилото, че колкото по-малки са, толкова по-активни са в биологичен аспект. Повишената активност на наноматериали в кръвта води до усиленото производство на реактивни кислородни съединения, включително и увреждащите свободни радикали.
 
 
Свободните радикали представляват високореактивни атоми, молекули или йони съдържащи несдвоен електрон във външната си обвивка, което им позволява лесно и бързо да навлизат в химични взъимодействия с други съединения, като често отнемат електрони от тях - това води до промяна във функциите им, водещи до клетъчни и тъканни увреждания.  
 
Наночастиците могат да бъдат вдишани, погълнати с храни и напитки, а най-малките от тях преминават дори през кожата. Попаднали в кръвта, те могат бързо да достигнат сърцето, мозъка,  бъбреците и други органи. Големите количества наночастици претоварват фагоцитите – имунните клетки „почистващи“ тялото от патогени и замърсители. Това води до повишено отделяне на цитокини и по-бързото настъпване на клетъчна смърт, могат да увредят дори митохондриите и ядрата на клетките, както и да причиняват ДНК мутации. 
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:
 
 
 


Още по темата:


реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Скенери увреждат въздуха жестоко има остър ЕМС     2017-05-10 10:47:01
Както виждате на снимката има остър електромагнитен смог увредил тежко биосферната охрана. Милиони автомобили снарочно монтирани лед скенери и ксенонови скенери обемно повреждат милиони кубически метри качественвъздух всеки.Идиоти принудиха милиард водачи на МПС да увреждат тежко въздуха денем .Тежко увредения биосферен океан не може да почиства въздуха автоматично както до преди години..Да се спрат фаровете през деня както е по закон..
РАстрел за престъпниците иска БЪлгария веднага     2017-05-10 10:43:39
Наглите престъпници от МНЗ вземат подкупи за да тровят милиони. на жалби до МИнистерски съвет и прокуратурата отговарят ,че били вземали проби .всичките с фалшиви данни от проверки на колеги
Ликвидация на МНЗ и МОН веднага     2017-05-10 10:41:22
ТАзи година хиляди тежко увредени деца от PEDOPHILES чрез VIDEO TEROR в училищата бяха нагло отровени в наши курорти с тежко токсични хлор активни разтвори подавани в лечебната иначе изворна вода.Pedophiles полzват спин AIDS 2016 активни камери за калибриране на отравянето ..пострадаха и най известни наши еколози от WWF и други от зелени балкани..
ИСкаме ликвидация на МНЗ аман от мед мафиоти     2017-05-10 10:35:31
Преди години лекувахме милион стресирани в наши курорти с лечебни изворни минерални води.Сега убиицте позлват корумпирани престъпници от МНЗ които принуждават ВиК и други да отравят водата нагло.Цел отравяне на всеки измамен да с екъпе до гроб .отровите проникват през кожата в тялто и не могат да се отстранят
Ivanov ekspert     2017-05-10 10:32:34
У Нас масови убиици контролиращи МИнистерство на здравеопазването увреждат трайно милиони жертви с хлор токсични отрови подавани от водопроводи вместо питейна вода.Отровени са над 7 000 000 човека повечето са пациенти на мед мафията до гроб..
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Гастроентерологични процедури – от диагностични до терапевтични

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
9 причини да откажем цигарите
9 причини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising