ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сезонът на кърлежите започва - как да се предпазим?

Михаил Чилингиров   |   18 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Сезонът на кърлежите започва - как да се предпазим?

Източник: iStockphoto

С настъпването на топлите месеци се задава и сезонната опасност от кърлежи. 
 
Кърлежите са малки ектопаразити (външни паразити), с големина от 0,5 - 15 милиметра. Жизненият им цикъл зависи силно от гостоприемници като кучета, птици, гризачи, селскостопански и диви животни, но могат да паразитират и върху човека. Сами по себе си, те не причинявят здравословни проблеми, но ако са преносители на инфекциозни агенти, прихванати от други животни, те могат да доведат до развитието на инфекциозни заболявания при хората.
 
Основните кърлежови представители за Европа са Ixodes risinus, който се среща най-често при висока влажност в широколистни и смесени гори, и Hyalomma marginatum, който се среща предимно в южна и югоизточна Европа и предпочита по горещия и сух климат.
 
Кърлежите могат да пренасят някои опасни патогени (болестотворни микроорганизми), които в контакт с човешката кръв водят до развитието на опасни инфекции. 
 
Най-често срещаната от тях в Европа е лаймската болест, която афектира нервната система. Някои от симптомите и включват висока температура, втрисане, главоболие, умствено изтощение и депресия. Може да се лекува с антибиотици, но ако лечението се забави, болестта може да засегне ставите, сърцето, лимната система и мозъка.
 
Възможно е и заразяването с причинител на вирусен енцефалит, който води до появата на тежки мозъчни възпаления при 25% от заразените. 
 
С нарастваща честота по нашите ширини се наблюдават и случаите на хеморагичната треска Крим-Конго, може би най-опасното заболяване, пренасяно от кърлежите. Освен тежки токсични увреждания на сърцето и мозъка, то се характеризира с проявата на кръвоизливи и висока смъртност (до 40% в Европа).
 
Кърлежите могат да се срещат както в природата, така и в градска среда. Градинки с нетретирани тревни площи, гниещи листа, и храсти са идеални местообитания, особено ако се посещават от домашни животни като кучетата. Влажни гори и тучни пасища също могат да приютяват множество кърлежи.
 
Желателно е при излизане на подобни места, да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, за предпочитане в светли и цветни тонове – малките черни паразити се виждат много по-добре на светъл фон и могат да бъдат отстранени преди да са намерили незащитена кожа. 
 
Силно препоръчително е да се използват репеленти, особено съдържащите DEET. 
 
За опазване на дома, се препоръчва премахването на стари листа, орязването на храсти и косенето на трева – това ще е неблагоприятно както за кърлежите, така и за много гризачи, чрез които те се разпространяват.
 
След пребиваване или преминаване през места, потенцални обитания на кърлежи е жизнено важно да се проверява кожата на слабините, главата и мишниците – паразитът ими афинитет към богато кръвоснабдени части от кожата. За премахване на кърлежи от дрехи и екипировка, те могат да се прострат на пряка слънчева светлина за 20-30 минути – директното лъчение и топлина бързо убиват намиращите се по тях вредители.
 
За домашните любимци е необходим специален препарат против кърлежи, най-добре препоръчан от ветеринар. Това е полезно не само за домашното животно, но и за всички в контакт с него.
 
Премахването на кърлеж е сравнително лесно, но е най-добре да се извърши от специалист. Той може да го отстрани с помощта на пинсети, като хваща кърлежа в близост до устния смукателен апарат, забит в кожата. Важно е никога кърлежът да не се хваща по-нагоре, към раздутото от кръв коремче – това може да доведе до изстискване на потенциално инфектирана кръв под кожата на човека. След правилно захващане, кърлежът не се върти на посоки, а се изтегля бавно нагоре. Въртеливите движения или прибързаното му издърпване, могат да разкъсат паразита и да оставят челюстния му апарат или цялата глава под кожата, което може да доведе до инфекции.
 
След премахване раната се измива обилно с топла вода, при нужда се прилага дезинфектант. Желателно е отстраненият кърлеж да се съхрани в хладилник – в случай, че се развие някаква инфекция, анализът на кърлежа може да помогне за по-бързото поставяне на диагноза.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter