ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Спално бельо отблъскващо акари облекчава алергичната астма

Puls.bg   |   31 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Спално бельо отблъскващо акари облекчава алергичната астма

Източник: iStockphoto

Спалното бельо, произведено от специализиран материал за отблъскване на акари, наскоро бе доказано като ефективно за понижаване на честотата на астматични пристъпи.
 
Акарите са микроскопични паякообразни членестоноги, които могат да живеят пълноценно в спалното бельо, леглата, матраците, възглавниците и др. Там те се изхранват с изобилието от мъртви кожни клетки, които се отделят непрекъснато от човешкото тяло. В храносмиланелната им система са активни мощни разграждащи ензими, които остават налични и в изпражненията им. При контакт с човека, тези ензими са мощни алергени, които могат да предизвикат силни астматични пристъпи, особено при деца и подрастващи.
 
Медицинско изследване проведено в Англия в края на 2016 г. с над 280 деца на възраст между 3 и 17 години, страдащи от чести астматични пристъпи, демонстрирало благоприятния ефект на специалната материя. След „опаковане“ на техните матраци, възглавници и завивки в материята отблъскваща акари, децата били редовно водени на медицински прегледи за период от 1 година.
 
Според получените резултати, лекарите установили, че децата, спящи в противоакарното спално бельо, получили значителна защита – астматичните им пристъпи спаднали със средно 45%, била понижена и необходимостта от прием на кортикостероидни медикаменти - помпички, перорални средства или инжекции за облекчаване на астматичен пристъп.
 
 
Учените заявяват, че това е първото по рода си изследване, и може да се счита за валидно само за деца, които проявяват алергични реакции към акари и живеят в дом без тютюнев дим. 
 
Според статистиката астматичните пристъпи с алергичен компонент са сред най-честите причини за хоспитализация на деца и юноши в големите градове. Освен застрашаващи живота, те могат да имат и тежки психоемоционални последици, понеже по-малките деца не разбират какво се случва когато получават задух и са подложени на интензивен стрес, причинен от уплахата и подсилен от недостига на кислород.
 
Необходими са допълнителни проучвания по темата, но макар скромни, противоалергичните способности на подобни материи за спално бельо са важна стъпка към елеминиране на този проблем. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Еко среда
реклама
Галерия
5 начина да ограничим токсините вкъщи
5 начина да ограничим токсините вкъщи
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Публичните места, където гъмжи от бактерии
Кои продукти увеличават риска от рак?
Кои продукти увеличават риска от рак?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter